Cijene nafte su danas porasle, ali je njihov rast ograničen, budući da trgovci brinu zbog obilnih globalnih zaliha pošto su zalihe u SAD porasle na novi maksimum.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u travnju poskupila je na Njujorškoj burzi 15 centi na 48,32 dolara, dok je nafta tipa "brent" za travanjsku isporuku u Londonu poskupila 56 centi na 58,10 dolara, prenosi agencija Frace press.

Američko Ministarstvo energetike priopćilo je jučer da su zalihe nafte porasle za 4,5 milijuna barela u nedelji zaključno sa 6.ožujkom, dostigavši 448,9 milijuna barela, što je najviši nivo od 1982, kada je američka Agencija za informiranje o energetici (EIA) počela računati tjedne zalihe. Analitičari su prognozirali da će zalihe nafte porasti na 444,4 milijuna barela.

Cijene sirove nafte oslabile su oko 60 posto od lipnja prošle do kraja siječnjaove godine zbog obilnih svjetskih zaliha, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara, koji naftu čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Cijene su se nešto oporavile u veljači zbog smanjenja broja naftnih bušotina u SAD, ali analitičari vjeruju da će cjenovna kolebanja potrajati još neko vrijeme.