Nakon što se vrijeme ublaži, još uvijek ima dovoljno vremena za sadnju. Zapravo, jesen je idealno vrijeme za dodavanje novih trajnica i grmova u vaš vrt kako biste dodali ljepotu, privatnost i biljke pogodne za oprašivače.

- Jesenska sadnja je idealna u toplim do vrućim klimatskim uvjetima jer pruža najduži period dobrih uvjeta za rast prije nego nastupi izazovno vrijeme, kaže Stacey Hirvela, hortikulturistica za Southern living. - Jesenska sadnja daje biljci dobrih 8 mjeseci da se učvrsti i razvije dobar korijenski sustav prije nego što dođe ljetna vrućina koja može izazvati stres biljkama.

Biljke su u to vrijeme također manje izložene stresu tijekom presađivanja. - Vrijeme je hladnije, a količina padalina ima tendenciju povećanja, čime se osigurava prirodan izvor vode, kaže Mary Woolman, voditeljica proizvoda za drvenaste i jestive biljke u Star Roses and Plants. - Također, većina biljaka će se pripremati za mirovanje ukorjenjivanjem, umjesto guranjem novog rasta.

Jedino upozorenje je da možda ne želite saditi širokolisne zimzelene biljke, kao što su rododendroni i magnolije, prekasno u sezoni. - U redu je saditi ih početkom jeseni, ali ne bih preporučila da ih sadite nakon sredine jeseni, kaže Hirvela. - Zimzelene biljke širokog lišća posebno su osjetljive na isušivanje tijekom zime, čak i u blagim područjima.

Ono što je najvažnije, ne zaboravite zalijevati jesenje sadnice. Biljke i dalje treba redovito zalijevati tijekom jeseni, pa čak i tijekom zime ako je vrijeme neobično suho, kaže Hirvela.

U nastavku, najbolje trajnice i grmlje za sadnju ove jeseni:

NARANČASTI JASMIN

Botanički naziv: Cestrum corymbosum

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Vrsta tla: Dobro drenirajuća, bilo koja vrsta

Ova tropska zimzelena loza penjačica prekrivena je grozdovima cjevastih cvjetova koje vole oprašivači. Cvjeta od proljeća do ljeta, a otporna je i na jelene.

LOROPETALUM

Botanički naziv: Loropetalum chinense

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Vrsta tla: dobro drenirajuće, bogato

Loropetalum ima sićušne resaste cvjetove u nijansama ružičaste ili bijele, što mu daje zajednički naziv kineski resni cvijet. Neke vrste imaju prekrasno ljubičasto lišće. Cvjetovi se pojavljuju u kasnu zimu do rano proljeće. Potražite patuljaste sorte ovog grma ako vam nedostaje prostora.

MAČJA METVICA

Botanički naziv: Nepeta spp.

Izloženost suncu: Puno sunce

Vrsta tla: Dobro drenirajuće, sve vrste

Mačja metvica je idealna trajnica koja ne zahtijeva mnogo održavanja. Dostupna je u visinama od 20 cm do jedan metar, srebrnozeleno lišće ima miris mente koji jeleni i zečevi obično ostavljaju na miru. Klasovi ružičastih ili ljubičastih cvjetova pojavljuju se tjednima sredinom do kasnog ljeta.

GRM PETARDE

Botanički naziv: Bouvardia

Izloženost suncu: Puno sunce

Vrsta tla: Dobro drenirajuće, blago kiselo

Podrijetlom s jugozapada, ovaj listopadni grm koji voli toplinu cvjeta cijelo ljeto bez potrebe za zalijevanjem. Nove sorte su kompaktnije s raskošnim crveno-ružičastim ili grimiznim cvjetovima.

AGASTACHE

Botanički naziv: Agastache spp.

Izloženost suncu: Puno sunce

Tip tla: prosječno, dobro drenirajuće

Također poznata kao kolibrijeva metvica, ova uspravna trajnica ima lijepe cvjetove u nijansama crvene, ružičaste, koraljne, žute, bijele, ljubičaste ili žarko ružičaste boje od ljeta do rane jeseni. Oprašivači ga obožavaju, a otporan je na vrućinu i sušu nakon što se ustali. Njegovo mirisno lišće također nije osobito privlačno zečevima i jelenima.

HORTENZIJA

Botanički naziv: Hydrangea spp.

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene, ovisno o sorti

Vrsta tla: Dobro drenirajuće, blago kiselo

Uz toliko mnogo sorti, pronaći ćete hortenziju koja je baš prava za vaš vrt. Od kompaktnih vrsta koje dosežu samo pola metra do vrsta koje rastu od 3 do 4,5 metara, hortenzije nude dugo vrijeme cvatnje od sredine ljeta do jeseni. Cvjetovi ostaju netaknuti do proljeća kako bi bili zanimljivi zimi.

TULBAGIJA

Botanički naziv: Tulbaghia hybrid

Izloženost suncu: djelomična sjena

Vrsta tla: Dobro drenirajuće, blago kiselo

Poznata i kao društveni češnjak, ova upečatljiva trajnica izvrstan je dodatak vašem krajoliku. Sa zelenim izdancima koji imaju ružičaste baze, ljubičasti cvjetovi pojavljuju se u rano proljeće i povremeno ostatak sezone.

ARBORVITAE

Botanički naziv: Thuja spp.

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Vrsta tla: Sve vrste

Ako tražite pouzdanu, prilagodljivu zimzelenu biljku, pronaći ćete sortu arborvitae ili tuja koja odgovara vašem vrtu. Thuja dolazi u nizu veličina od malih vrsta koje dosežu samo pola metra visine i širine do divova koji dosežu 12 metara visine. Neki novi kultivari ili kultivirane sorte poprimaju prilično vatrene ili plave nijanse u jesen i zimu.

ŽALFIJA

Botanički naziv: Salvia spp.

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Tip tla: prosječno do loše, dobro drenirajuće

Salvia, također poznata kao kadulja, ima ljubičaste, bijele ili ružičaste cjevaste cvjetove koje oprašivači apsolutno vole. Ove trajnice otporne na jelene izvrstan su dodatak vrtu koji ne zahtijeva mnogo održavanja za cvjetanje od kasnog proljeća do rane jeseni, ovisno o sorti. Obavezno pročitajte oznaku jer postoje i jednogodišnje vrste.

GRMOLIKA RUŽA

Botanički naziv: Rosa spp.

Izloženost suncu: Puno sunce

Tip tla: prosječno do bogato, dobro drenirajuće

Grmolike ruže mnogo su otpornije nego što mislite i dat će vam boju mjesecima. Hranite ih nekoliko puta tijekom sezone rasta i cvjetanja kako bi cvjetala do prvog mraza.

LAVANDA

Botanički naziv: Lavandula spp.

Izloženost suncu: Puno sunce

Tip tla: prosječno do pjeskovito, dobro drenirajuće

Ne vole sve vrste lavande vlagu, ali ako odaberete pravu sortu lavande, možete uživati ​​u mirisnim ljubičastim cvjetovima i srebrnastom lišću u svom južnom vrtu. Prekrasan miris i mirisno lišće otporni su na jelene i zečeve.

VAJGELA

Botanički naziv: Weigela spp.

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Vrsta tla: dobro drenirajuće, bogato

Vajgele su lijepi cvjetni grmovi s ružičastim, bijelim, crvenim ili žutim cvjetovima koji se pojavljuju u proljeće. Nove vrste koje ponovno cvjetaju sporadično cvjetaju do kraja vegetacijske sezone, a neke vrste imaju i prilično šaroliko lišće. Kolibri posebno vole ovaj grm.

Dom i dizajn