Uzgoj vlastitog povrća sve je popularnije, a oni koji su se ove godine prvi put upustili u vrtlarenje i pritom ostvarili koliko-toliko uspješne rezultate, razmišljaju što bi mogli popraviti u sljedećoj sezoni. Upuste li se u istraživanje, otkrivajući tajne iskusnih vrtlara, mogli bi naići na jednu zanimljivu metodu kako povećati produktivnost u vrtu. I to jednom neočekivanim namirnicama koje mnogi već imaju u svojim smočnicama - žitaricama.

Naime, ispostavilo se da se obične žitarice poput zobenih pahuljica mogu iskoristiti kao kućno, prirodno i učinkovito gnojivo. Što treba napraviti? Samo sameljite zobene pahuljice s pomoću miješalice ili mužara te ih u tankom sloju posipajte po površini zemlje - potrebna je otprilike šaka mljevenog zobenog brašna po kvadratnom metru, piše Babalubaguetteria.it. Nakon toga preporučljivo je površinu obraditi grabljama kako bi gnojivo ušlo dublje u zemlju, koje će zahvaljujući glistama postati prozračnije, što će korijenju olakšati u nicanju biljaka, ali i u primanju hranjiva iz tla. Tako ćete iduće sezone imati plodniji vrt.

Zob se može koristiti i za bujanje, pa čak i oporavak sobnog bilja. Ako biljka pokazuje znakove iscrpljenosti, dovoljno je dodati dvije žlice sušene zobi u zemlju jednom mjesečno, kako biste joj pružili neophodnu podršku.

Kao dobra prihrana poslužit će, pak, zobena kaša. Ona se priprema od zobenih pahuljica, vruće vode i čaja, odnosno sadržaja iz vrećice čaja. Znači, u staklenku uspite sadržaj vrećice čaja, dodajte žlicu zobenih pahuljica i zalijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji preko noći, a ujutro procijedite i time zalijte biljke. Ovaj pripravak možete koristiti jednom u dva mjeseca, savjetuje Poslovni.hr.