Jednom kada napravite domaću pastu od rajčice, više nikada nećete kupovati u trgovini. Pravilno pripremljen pire je gust i ukusan. Savršeno obogaćuje okus mnogih jela. Važno je odabrati svježe, sočne i mesnate rajčice. Važni su i začini koji pireu od rajčice daju izražajnost. Nije samo češnjak dobar za vas.

Domaća pasta od rajčice je ukusnija i zdravija od kupovne

Domaća konzervirana hrana ima bolji okus od konzervirane hrane iz trgovine. Nema sumnje u to. Osim toga, domaći kiseli krastavci, džemovi ili sokovi ne samo da su ukusniji, već su i zdraviji. Ne sadrže nepotrebne aditive ili punila. Vi sami bolje znate što stavljate u čašu.

Pekmez, marmelada i kiseli krastavci najčešće se pripremaju kod kuće na različite načine. No, sve češće biramo džemove od drugog povrća, poput rajčice. Želite li napraviti ukusan umak za pizzu ili poboljšati okus juhe od rajčice, isprobajte naš recept za pire od rajčice. Ne zaboravite pažljivo birati povrće. Najbolje povrće je, naravno, ono iz vlastitog vrta, ali znamo da ga nema svatko. Stoga preporučamo odlazak u kupovinu na lokalnu tržnicu. Tamo možete kupiti bolje rajčice nego u supermarketu. Važno je i koliko dugo kuhate rajčice za pire – trebalo bi proći dok se ne počnu raspadati.

Recept za pire od rajčice – bolji od kupovnog

Sastojci:

4 kg rajčice,
5 češnja češnjaka
3 grančice ligurta,
žlica šećera
1 žličica soli,
sušeni bosiljak, origano ili provansalsko bilje po ukusu. Neki recepti čak uključuju i cimet!

Način pripreme

Koliko dugo kuhati rajčice za pire?


Počinjemo s pranjem i kuhanjem na pari rajčice. Evo kako ih lako čistimo. Zatim ih narežite na manje komade i stavite u lonac. Kuhajte na laganoj vatri. Koliko dugo kuhati rajčice za pire? Sve dok se ne počnu raspadati. To obično traje od 40 do 60 minuta.

Nakon kuhanja rajčicu pasirati kroz sito. Ulijte u lonac, posolite, pošećerite i dodajte začine koje koristite (protisnite češnjak kroz prešu). Kuhajte dok se ne postigne željena gustoća. Ako je umak gust, morat ćete ga kuhati duže kako bi višak vode imao vremena ispariti. Dva sata bi trebala biti dovoljna, ali naravno sve ovisi o vašim preferencijama. Možete kuhati kraće ili duže. Ipak, ne zaboravite ga s vremena na vrijeme promiješati.

Boce u koje sipate vrući pire (bez grančica ligure) moraju biti sterilizirane, čiste i suhe. Čvrsto ih zatvorite. Na dno posude stavite kuhinjsku krpu i na nju razmaknute čaše. Napunite vodom do 3/5 visine, prokuhajte i pasterizirajte pire od rajčice 20 minuta.

Kada se konzerve potpuno ohlade, mogu se prenijeti u podrum ili smočnicu (ili na drugo tamno, suho i hladno mjesto). Čuvajte ih u hladnjaku 8 do 10 mjeseci i do četiri dana nakon otvaranja.