Trebala je to biti još jedna uspješna misija za NASA-u i njenog partnera Boeinga - testni let letjelice s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i njihov povratak kući. No, čini se kako stvari ne teku po planu i astronauti su, u nedostatku bolje riječi, zapeli na ISS-u.

Podsjetimo, astronauti Butch Wilmore i Suni Williams stigli su na ISS 6. lipnja i tamo su trebali ostati tek nekoliko dana kako bi proveli medicinske i druge pokuse. No, već je prilikom dolaska uočen problem s letjelicom Starliner koja ih je dovela. Zabilježeno je curenje helija na jednom od ventila, što bi moglo dovesti u opasnost astronaute prilikom povratka na Zemlju. Stoga je donesena odluka o odgađanju povratka do 12. lipnja, pa do 18. lipnja, a prema posljednjim informacijama astronauti bi se trebali vratiti do 22. lipnja.

Kako ističu iz NASA-e, dodatno vrijeme omogućit će timu da dovrši planiranje odlaska i testira scenarije hitnog povratka, "sigurnog utočišta" te procijeniti pilotiranje korištenjem prednjeg prozora.

I dok iz Boeinga ističu kako će im to dodatno vrijeme omogućiti da provedu više testova i prikupe dodatne podatke, poput onih o performansama potisnika dok je kapsula priključena na ISS, pojavila su se sve glasnija nagađanja da bi se cijela misija mogla pretvoriti u misiju spašavanja astronauta, javlja Zimo.

Naime, analizom je otkriveno čak pet mjesta na kojima propušta pogonski sustav koji je ključan za upravljanje letjelicom na povratku na Zemlju. Zbog toga stručnjaci s kojima je razgovarao Daily Mail smatraju kako će NASA možda biti prisiljena poslati drugu kapsulu kako bi "spasila" astronaute s ISS-a, što bi njihovo partnerstvo s Boeingom zaista dovelo u pitanje.

Prema specifikacijama letjelice, Starliner može ostati priključen na ISS maksimalno 45 dana, ali nije poznato što bi se s letjelicom dogodilo nakon tog vremena. Jer ovo je bio prvi testni let s posadom ovog 4,2 milijarde dolara vrijednog projekta NASA-e i Boeinga.

Iz Boeinga uvjeravaju kako su trenutne zalihe helija dovoljne za 70 sati leta, a put do Zemlje traje 24 sata. Osim toga, tijekom leta otkriveno je da četiri potisnika ne rade kako treba, ali to je, navodno popravljeno u međuvremenu.

Svi ovi problemi ne ulijevaju povjerenje u Boeingovu kapsulu niti u cijelu misiju.

Dobra je vijest da su na ISS, a ne pokušavaju se vratiti na Zemlju s, primjerice, Mjeseca. Ali ne bi me iznenadilo da netko u NASA-i već priprema SpaceX-ovu letjelicu za misiju spašavanja, rekao je za Daily Mail Rudy Ridolfi, bivši zapovjednik svemirskih sustava. Dodao je kako će curenje i kvarove potisnika biti teško popraviti u s vemiru.

S njim se slaže i profesor zrakoplovnog inženjerstva sa Sveučilišta u New Yorku, Katsuo Kurabayashi, koji vjeruje kako bi NASA mogla posegnuti za SpaceX-ovim uslugama kako bi astronaute sigurno vratila kući.

Konačna odluka ovisit će o ozbiljnosti curenja helija, izvedivosti popravka i logistici oko organiziranja i slanja druge letjelice, pojašnjava Kurabayashi.

Podsjetimo, Boeing se u posljednje vrijeme suočava s cijelim nizom problema. Na stranu problemi koji su pratili letjelicu Starliner od samog početka izrade, problemi su i s Boeingovim zrakoplovima koji sve češće dožilvljavaju mehaničke kvarove u letovima.

Nadamo se da će se astronauti ipak sretno vratiti na Zemlju i da će Boeing riješiti poteškoće koje su se pojavile na Starlineru.