NASA-IN astronaut Matthew Dominick snimio je s Međunarodne svemirske postaje fotku uragana Beryl na Karibima i objavio je na društvenoj mreži X.

Uragan, tada kategorije 4, imao je udare vjetra jake oko 215 km/h.

Poginulo najmanje petero ljudi

Beryl je u međuvremenu dosegao rekordnu snagu 5, objavio je Nacionalni centar za uragane, kad je pogodio Karibe. Na otocima u Karipskom moru poginulo je najmanje šestero ljudi.
 


Premijer Grenade, Deacon Mitchell, rekao je da to najvjerojatnije nije konačan broj smrtnih slučajeva. Vjetar je dosegao brzinu od 265 km/h.

"U pola sata Carriacou je sravnjen s zemljom", kazao je Mitchell.

Uragan je, prolazeći preko Grenade, uništio brojne zgrade, prekinuo električne i telefonske žice gotovo svim stanovnicima otoka.

Slično je prošla i susjedna otočna država Sveti Vincent i Grenadini gdje je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi otoka su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.
 


Sutra prijeti Kajmanskom otočju i meksičkom poluotoku Yucatan

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, izgleda da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak.

Građanima ovog područja savjetuje se da se sklone u svoje kuće i podrume za vrijeme oluje te da se pripreme za eventualnu evakuaciju.

"Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju", rekao je premijer Jamajke, Andrew Holness.