Nekoliko članova Bundestaga očito želi podnijeti zahtjev Saveznom ustavnom sudu za zabranu Alternative za Njemačku (AfD). Nekoliko njemačkih medija izvještava o ovom planu pozivajući se na interne spise, tj. parlamentarni zahtjev koji bi trebao biti podnesen. Prijedlog podržavaju pojedini zastupnici iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Unije CDU/CSU, stranke Zeleni i Ljevice. Ne podržavaju ga cijeli zastupnički klubovi ovih stranaka.

Kako javlja dnevnik Die Welt, prijedlog podržava najmanje po deset zastupnika iz svake od navedenih skupina. Za međustranački zahtjev potrebno je pet posto Bundestaga, odnosno 37 zastupnika. Prema Weltu, zahtjev je pripreman mjesecima, a dovršen prošlog petka, prenosi Deutsche Welle.

Zastupnici vide povrede ljudskog dostojanstva

"Bundestag podnosi zahtjev Saveznom ustavnom sudu da proglasi AfD neustavnim u skladu s člankom 21. Ustava i člankom 43. Zakona o Saveznom ustavnom sudu", citira Die Welt iz zahtjeva. Ustavni sud bi shodno zahtjevu AfD trebao isključiti iz sustava državnog financiranja političkih stranaka.

Zastupnici optužuju AfD da želi ukinuti slobodan i demokratski temeljni poredak SR Njemačke te da zauzima "aktivno borben, agresivan stav" prema tom poretku. Nadalje tvrde da je AfD u nekoliko navrata prekršio jamstvo ljudskog dostojanstva iz članka 1. Ustava. Prema Die Weltu, u prijedlogu se navode brojne izjave saveznih i pokrajinskih dužnosnika AfD-a koje se doživljavaju kao povrede ljudskog dostojanstva migranata, muslimana i seksualnih manjina.

Pozivanje na prijašnje sudske presude

Zahtjev se između ostalog poziva na odluke koje su ove godine donijeli viši upravni sudovi za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Tiringiju. Sud u Münsteru potvrdio je odluku Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, koji je AfD klasificirao kao organizaciju pod sumnjom da djeluje s pozicija ekstremne desnice. To znači da taj Ured, pri čemu se radi o domaćoj tajnoj službi, smije AfD pratiti i služiti se sredstvima tajne službe.

Viši upravni sud Tiringije u jednoj odluci iz veljače, koja se odnosi na Zakon o oružju, donosi "značajan dokaz za pretpostavku da je regionalni ogranak AfD-a u Tiringiji protuustavan".

Scholz je skeptičan prema zabrani AfD-a

Krajem svibnja kancelar Olaf Scholz (SPD) jasno je dao do znanja da zabrana stranke AfD za njega trenutno nije tema kojoj treba posvećivati pažnju. Zabrana stranke, kako je rekao tada, "vrlo je teška u jednoj demokraciji" i za nju postoje vrlo visoke pravne prepreke.

Predstavnici političkih stranaka su to već iskusili 2017., kada im nije uspio drugi postupak zabrane desničarske ekstremističke Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) pred Saveznim ustavnim sudom. Početkom godine Ustavni sud je prekinuo državno financiranje stranke NPD, koja se u međuvremenu preimenovala u "Domovina" (Die Heimat).

Presuda se temeljila na amandmanu na Ustav iz 2017., koji je donesen nakon presude o NPD-u i prema kojem se državno financiranje može uskratiti stranci čak i ako nije zabranjena. Međutim, preduvjet je da stranka ili njezini pristaše slijede protuustavne ciljeve.