Generalni inspektor Bundeswehra Carsten Breuer iznio je prijedlog o obveznom služenju vojnog roka za muškarce i žene, naglašavajući potrebu za povećanjem vojnog kadra u Njemačkoj vojsci – prenosi DW.

Ravnopravnost među spolovima

Carsten Breuer, najviše rangirani časnik u Njemačkoj vojsci, istaknuo je da trenutno zamrznuto služenje vojnog roka prema ustavu obuhvaća samo mušku populaciju te da je nužno uvesti ravnopravnost među spolovima nakon adekvatne političke i društvene rasprave.

Ministar obrane Boris Pistorius, predstavio je u lipnju planove za novi model vojnog roka koji uključuje šestomjesečnu temeljnu obuku s opcijom dodatnog služenja pod ugovorom od 17 mjeseci, otvarajući mogućnost za sudjelovanje i djevojkama.

Pripreme za vojni rok

Breuer je podržao Pistoriusov model naglasivši da je potrebno povećati broj vojnika kako bi se udovoljilo zahtjevima NATO-a, ističući da je Njemačka ključna članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Da bismo zadovoljili te potrebe, trebamo preko 400.000 vojnika i rezervista. Bez obveznog vojnog roka, to nećemo moći postići", rekao je Breuer, prenosi Geopolitika.news

Obveza služenja vojnog roka u Njemačkoj suspendirana je 2011. godine za razdoblje od 55 godina tijekom mandata konzervativnog ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga, što je zapravo značilo ukidanje obveznog vojnog roka. Ovaj prijedlog generalnog inspektora Bundeswehra izazvao je živu raspravu u Njemačkoj o budućnosti vojnog sustava i ulozi žena u vojsci.