Bremen je postao prvi njemački grad koji je potpuno zabranio upotrebe gestikulacije rukom koja se koristi za poticanje tišine u učionici zbog velike sličnosti s gestom turske ekstremne desnice.

Gestu tihe lisice - kod koje je ruka postavljena tako da podsjeća na životinju s uspravnim ušima (mali prst i kažiprst) i zatvorenim ustima (srednji prsti pritisnuti uz palac) - učitelji su dugo smatrali korisnim alatom za podučavanje u Njemačkoj i drugdje.

Gesta je predstavljala signal djeci kako trebaju prestati govoriti i početi slušati svog učitelja. Međutim vlasti u lučkom gradu na sjeveru Njemačke kažu kako postoji opasnost da se gesta tihe lisice zamijeni s vučjim pozdravom.
Uefa kaznila nogometaša s dvije utakmice suspenzije


Vučji pozdrav nedavno je bio u središtu diplomatske svađe, kada ga je turski nogometni reprezentativac Merih Demiral iskoristio za proslavu postizanja pogotka u utakmici osmine finala Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj.

Iako navedeni pozdrav nije zabranjen u Njemačkoj, kao što je to slučaj u susjednoj Austriji i Francuskoj, njegovu je upotrebu osudila ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Ona je upozorila kako je "korištenje nogometnog prvenstva kao platforme za rasizam potpuno neprihvatljivo", piše Guardian.

Uefa je igraču izrekla dvije utakmice suspenzije, a Njemačka je pozvala turskog veleposlanika na razgovor. Turski navijači su odgovorili tako da su odlučili još više koristiti sporni pozdrav. Nezadovoljan je bio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sivi vukovi su zloglasni nacionalisti i islamisti

"Pita li se itko zašto njemački nacionalni dres ima orla, a francuski pijetla?" upitao je novinare uoči četvrtfinalnog susreta Turske s Nizozemskom u Berlinu. Istaknuo je kako je zabrana politički motivirana te da je Demiral iskoristio pozdrav isključivo kako bi pokazao svoje uzbuđenje.

Patricia Brandt, glasnogovornica bremenske obrazovne vlasti, potvrdila je kako se već dugo raspravljalo o zabrani tihe lisice te da grad više nema izbora. "Političko značenje geste apsolutno je nespojivo s vrijednostima grada Bremena", navela je. Dodala je kako sve više nastavnika ionako smatra tu gestu "pedagoški zastarjelom".

Inače, vučji pozdrav je simbol Sivih vukova, koji se klasificiraju kao desničarska skupina i imaju oko 20.000 članova u Njemačkoj. Sive vukove stručnjaci za ekstremizam opisuju kao tvrdokorne nacionaliste i islamiste, koji mrze Kurde, Židove, kršćane, Armence, Grke, Europsku uniju i SAD.