Jučer je mađarska tvrtka BAC Consulting bila pod istragom nakon što ju je tajvanska tvrtka Gold Apollo optužila za proizvodnju pagera koji su eksplodirali u Libanonu. Izvršni direktor BAC-a negirao je optužbe, ali sada New York Times izvještava da je to bila izraelska paravan-tvrtka.

Prema izvještaju, BAC je bio jedna od barem tri paravan-tvrtke koje su stvorene kako bi se prikrili identiteti izraelskih obavještajnih časnika koji su proizvodili te pagere. Ove informacije dolaze od trojice obavještajnih časnika upoznatih s operacijom.

BAC je prihvaćao obične klijente, uključujući Hezbolah, ali pageri za tu skupinu su se proizvodili zasebno, s baterijama koje su sadržavale eksploziv PETN, rekli su časnici. Izrael bi zatim aktivirao te pagere porukom na arapskom jeziku koja je izgledala kao da dolazi od visokih dužnosnika Hezbolaha.

Proizvodnja je pojačana nakon što je Hezbolah odbacio svoje mobitele, kada je njihov vođa upozorio da Izrael koristi telefone za prikupljanje obavještajnih podataka o skupini. Trojica obavještajnih službenika su za New York Times izjavila da je Izrael uložio milijune u razvoj tehnologije za hakiranje tih uređaja.