Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je smrt američkog taoca Petera Kassiga, kojeg je smaknula skupina Islamska država (IS), ocijenivši to ubojstvo čistim zlom.
Danas upućujemo molitve i izraze žalosti roditeljima i obitelji Abdula Rahmana Kassiga, zvanog Peter, naveo je Obama na povratku sa sastanka G20 u Australiji u priopćenju objavljenom iz predsjedničkog zrakoplova Air Force One. Predsjednik je osudio čin čistog zla kojeg je izvela teroristička skupina koju svijet s pravom smatra nehumanom.

Dok skupina Islamska država ubija nedužne, uključujući i muslimane, sije smrt i uništenje, Abdul Rahman je bio humanitarni djelatnik koji je spašavao živote ranjenih i raseljenih Sirijaca tijekom sukoba u Siriji, dodaje se u priopćenju.

Djelovanje te skupine ne predstavlja nikakvu vjeru, i nipošto muslimansku koju je slijedio Abdul Rahman, nastavio je predsjednik o obraćanju pogubljenog Amerikanca na islam.

Ultraradikalna skupina Islamska država danas je preuzela odgovornost za pogubljenje humanitarnog djelatnika, otetog 1. listopada 2013. u Siriji u znak odmazde na slanje vojnih savjetnika u Irak, u video snimci na web stranici džihadista.

Peter Kassig (26) je treći američki taoc, nakon novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa za čije pogubljenje dekapitacijom je IS preuzela odgovornost. I dvojica Britanaca, Alan Henning, humanitarni dragovoljac i David Haines, humanitarni djelatnik, doživjeli su jednaku sudbinu.

Islamska država na snimci je prikazala i odrubljivanje glave najmanje 15-orici muškaraca za koje tvrdi da su pripadnici sirijske vojske.

HRT