Izrael je pokrenuo zračne napade na Hute u Jemenu, dan nakon što je dron koji je ta skupina lansirala pogodila Tel Aviv. Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da njegova zemlja ovim napadom želi "poslati poruku". Izrael je borbenim avionima F-15 i F-35 izveo napad na luku u gradu Hodeida.

"Požar koji trenutno gori u Hodeidi vidi se diljem Bliskog istoka i poruka je jasna", rekao je.

Dužnosnik Huta Mohammed Abdulsalam izvijestio je o "brutalnoj izraelskoj agresiji na Jemen". Rekao je napadi imaju za cilj izvršiti pritisak na Hute da prestanu podržavati Palestince u Gazi. "To se neće dogoditi", poručio je.

"Borbeni zrakoplovi IDF-a napali su vojne ciljeve terorističkog režima Huta u području luke Hodeida u Jemenu kao odgovor na stotine napada izvedenih protiv države Izrael posljednjih mjeseci", stoji u priopćenju IDF-a. Izraelski vojni dužnosnik priopćio je da su pogođene dvije mete uključujući energetsku infrastrukturu. Izrael je informirao svoje saveznike uoči napada koji su izveli borbeni zrakoplovi F-15 i sigurno se vratili u Izrael.

Ima žrtava

Ovo je prvi put da je Izrael izravno odgovorio na, kako kaže, stotine jemenskih napada dronovima i projektilima usmjerenih na njegov teritorij posljednjih mjeseci. Vlada koju vode Huti u Sani rekla je da je Izrael pogodio skladišta nafte u blizini obale, kao i obližnju elektranu. Rečeno je i da ima žrtava. Vrhovno političko vijeće jemenskog hutističkog pokreta ubrzo je zaprijetilo da će doći do "učinkovitog odgovora" na izraelske zračne napade.

Govoreći nakon napada, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se njegova zemlja braniti "svim sredstvima". "Svatko tko nam naudi platit će vrlo visoku cijenu za svoju agresiju", rekao je u televizijskom obraćanju, tvrdeći da je luka bila ulazna točka za iransko oružje.

Podsjetimo, jučer je stambeni blok u Tel Avivu pogodio, kako je izraelski vojni dužnosnik rekao, dron iranske proizvodnje, koji je bio modificiran da leti na velikim udaljenostima. Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili nove napade.

U napadu je ubijen 50-godišnji muškarac koji se nedavno preselio u Izrael iz Bjelorusije, a ozlijeđeno je još osam osoba.