Minhenski Oktoberfest otvara se u subotu, a željni obožavatelji trče prema pivskim šatorima po prve litre na, kako se smatra, najvećem narodnom festivalu na svijetu.

Ovogodišnja zabava dolazi ubrzo nakon smrtonosnog napada nožem na festivalu u zapadnom gradu Solingenu, tako da će sigurnost biti pooštrena.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann rekao je da nema konkretnih prijetnji 189. izdanju kultne dvotjedne proslave koja je prošle godine privukla više od sedam milijuna ljudi.

Ipak, vlasti kažu da su u stanju pripravnosti.

Postoji sofisticirani sigurnosni koncept za Wiesn, kako je mjesto događaja poznato: provjere na ulazima, zabrana velikih torbi, noževa i staklenih flaša, visoka prisutnost policije, uvlačive saobraćajne barijere i betonske kace za cvijeće za zaštitu od napada automobila.

Prvi put će se tijekom provjera nasumično koristiti oko 40 ručnih detektora metala, rekao je direktor festivala Clemens Baumgärtner.

Na dužnosti će biti oko 600 policajaca. Osim toga, bit će nekoliko tisuća redara, od kojih oko 1.200 do 1.500 raspoređuje samo grad.

''Učinili smo sve što smo mogli'', rekao je gradonačelnik Minhena Dieter Reiter, koji će otvoriti festival.