Prije dvije večeri na BHT1 emitirana je emisija Crta koja je dobrim dijelom bila posvećena i prikazu stanja u našoj općini, točnije rečeno pitanju utroška višemilijunskih iznosa proračuna općine Prozor-Rama, a da se utrošak navedenih milijuna ničim nije odrazio na poboljšanje infrastruktirnih niti bilo kojih drugih uvjeta življenja u našoj općini.

Budući da su konstatacije iznesene u emisiji Crta općepoznate svim žitaljima naše općine, ovdje ih ne želimo ponavljati, samo skrećemo pozornost na činjenicu da načelnik nije dao adekvatan odgovor na nijedno postavljeno novinarsko pitanje.

Ne možemo ne izraziti žaljenje, ali i čuđenje, da načalnik opravdanja za promašenih 7 godina svoje vladavine i potrošenih preko 70 milijuna maraka opravda nekakvim tobožnjim političkim pritiscima, kao da je netko drugi, a ne on, trošio navedena sredstva. Čak što više stjeran u kut pokušava se izvlačiti neistinama, te tako na kraju konstatira da počinju radovi na uređenju grada, ne bi li koliko toliko ublažio katastrofalno stanje u kojem se naša općina nalazi. Međutim istine radi napominjemo da se uređenje grada financira iz kreditini sredstva, dakle od 70 milijuna u proteklih 7 godina, niti marka se nije utrošila za uređenje grada.

Stoga u ime svih žitelja naše općine javno pozivamo načelnika da javnosti podastre uvjerljivije dokaze o utrošku preko 70 milijuna maraka svoje vladavine. U protivnom ćemo smatrati da su sredstva završila u njegovu džepu i džepu njegovih najbližih suradnika.

Koristimo prigodu skrenuti pozornost ramskoj javnosti da su vijećnici HDZ BiH Rama već nekoliko godina ukazivali na netransparentnost trošenja ramskih proračunskih sredstva, što je i predmet nekoliko istraga u Tužiteljstu HNŽ-a, što na kraju krajeva načelnik nije ni dementirao. Čak što više i sam je prizno da je za nezakonit rad već dobio nekoliko prekršajnih prijava.

Učinke rada načelnika i njegovih stručnjaka najbolje pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje prema kojima posao u našoj općini traži preko 2000 osoba, ali i podatci iz župnih statistika za proteklu godinu iz kojih je kristalno jasno da je našu općinu samo u protekloj godini napustilo preko 200 Hrvata, a svakodnevni komentari mladih osoba sugeriraju da će se taj trend i dalje nastaviti.

Bez obzira na navedeno u proračunu za 2015. predviđeno je samo 500 tisuća KM poticaja za zapošljavanje, a za pretpostaviti je kako će i on biti realiziran u visini od 100 tisuća, kako je to bilo i protekle godine. Da stvar bude gora navedenih 100 tisuća je isplaćeno samo jednom poduzeću, koje nije iz naše općine, dok su naši lokalni poduzetnici i ovaj put ostali kratkih rukava.

Poštujući neovisnost u radu pravosudnih tjela, nadamo se da će se što skorije privesti kraju istrage koje se u tužiteljstvu vode protiv ramske općinske vrhuške te će izaći na vidjelo gdje se utrošilo 70 milijuna maraka u proteklih godina vladavine načelnika Ivančevića, pa i onih famoznih 2 miliona za koje državni revizori nisu mogli utvrditi gdje su potrošeni  tijekom 2010. godine.
 
OO HDZ BiH Rama