Mađarski premijer Viktor Orban sutra će se sastati s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javlja Time pozivajući se na neimenovane, ali upućene izvore.

Orban bi mogao otputovati u Trumpovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon summita NATO-a u Washingtonu, gdje su saveznici potvrdili "nepovratan" put Ukrajine prema članstvu kao i 43 milijarde dolara financiranja za iduću godinu.

Prethodno je mađarski čelnik u svojoj "mirovnoj misiji" posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Tijekom posjeta Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je Orbanov prijedlog prekida vatre.

Orban u dobrim odnosima s Putinom i Trumpom

Orban godinama gaji odlične odnose s konzervativcima u SAD-u. i jedini je europski čelnik koji je otvoreno prijateljski raspoložen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata pohvalno govorio o Trumpu od početka ruske invazije, hvaleći ga kao "čovjeka mira".

Predsjednički kandidat Republikanske stranke više je puta rekao da bi mogao okončati ruski rat u roku od 24 sata ako bude izabran za predsjednika, ne navodeći korake za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve.

Trump nije tražio od Orbana da postavi temelje za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, rekao je jedan od izvora za Time, pri čemu je sutrašnji posjet opisao kao "neformalniji".

Orban u ožujku: Trump će prestati pomagati Ukrajini bude li izabran

Mađarski premijer rekao je u ožujku da će Trump prestati financirati Ukrajinu ako opet bude izabran za predsjednika.

Bivši američki predsjednik je dugo kritizirao SAD pomoć Ukrajini te je kao republikanski kandidat za predsjednika svojim utjecaje značajno pridonio je višemjesečnom zastoju u Kongresu oko američke pomoći Ukrajini.