Puževi su prave štetočine u vrtu, za veoma kratko vrijeme su u stanju nanijeti nevjerojatnu štetu: pojedu mladi rasad, tek iznikle biljke, salatu, mladi bosiljak, začine i ostalo. Ako muku mučite s puževima u vrtu, onda znate da ih se jako teško riješiti. Velik broj sredstava za njihovo uništavanje može se kupiti u poljoprivrednim apotekama, ali mnogi preferiraju prirodne načine koji će ih istjerati iz svog vrta.

Sakupite ljuske kada gulite tvrdo kuhana jaja i posipajte ih oko povrća koje su napali puževi. Oštri rubovi ljuske jajeta spriječit će puževe da im priđu jer imaju mekano tijelo koje ih može ozlijediti. Ljuske će se razgraditi i nahraniti tlo oko biljke. Nadalje, puževi ne vole miris kave. Dakle, prelijte sokom oko biljaka. Možete ga pomiješati s ljuskama jaja. Ali nemojte pretjerivati ​​jer kava može zakiseliti tlo.

Pijesak djeluje slično kao ljuske jajeta, ali je još veća prepreka za puževe jer se sitni komadići pijeska ugrađuju u puževo meko tijelo. Zato se odriču prilaza biljkama oko kojih ima pijeska, a on će zadržati i vlagu oko biljke.

Puževi vole mračna i vlažna mjesta. Stoga postavite komad drveta ili daske koju ste namočili blizu biljaka koje napadaju. Tamo će se sakupljati preko noći, pa ih ujutro skupite i odnesite iz vrta. Vrtlari kažu da ova metoda izvrsno funkcionira. Zakopajte otvorenu zdjelu u zemlju u blizini povrća koje puževi napadaju. Rub posude neka bude u razini tla i u nju ulijte nekoliko centimetara piva. Puževi će ući u zdjelu i utopiti se, prenosi Alo.

Na kraju, puževi vole bosiljak, mahune, kupus, zelenu salatu, neven, jagode i mnogo drugog povrća. Voće i biljke. Pregledajte vrt i ako vidite da su biljke izgrizene i da na njima ima sluzi koju je ostavio puž, posadite uz njih one koje to ne podnose. Puževi ne vole jake mirise pa posadite lavandu, ružmarin, begoniju i kadulju. Ne vole ni paprat, ciklamu, hortenziju...