Prethodno nepoznati kontinent otkriven je ispod južnog rukavca Arktičkog oceana, formiranog prije otprilike 60 milijuna godina. Tu kopnenu masu dugu 400 kilometara, smještenu ispod Davisova prolaza između Kanade i Grenlanda, pronašli su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Derby tijekom proučavanja kretanja tektonskih ploča u toj regiji.

Nazvan Protomikrokontinent Davisova tjesnaca, taj se tektonski blok odvojio od kontinenta zbog dugotrajnog rascjepa i širenja morskog dna između Grenlanda i Sjeverne Amerike, objasnili su znanstvenici. Protomikrokontinent vjerojatno se odvojio od Grenlanda nakon što je tektonika odvojila regiju od Kanade prije otprilike 118 milijuna godina, prenosi Zimo.

Svaki novi potres možda...

Pukotine i formiranje mikrokontinenata apsolutno su stalne pojave jer sa svakim potresom možda radimo na sljedećem odvajanju mikrokontinenata. Cilj je našeg rada razumjeti njihovu formaciju dovoljno dobro da predvidimo upravo tu buduću evoluciju, rekao je za Phys.org dr. Jordan Phethean.

Otkriće je napravljeno kombinacijom podataka o debljini kore iz gravitacijskih karata, podataka o seizmičkoj refleksiji i modeliranja tektonskih ploča. Gravitacijske karte pružaju informacije o gustoći stijena te dubini i distribuciji izvornih stijena anomalije.

Britanski su znanstvenici u svojoj studiji rekonstruirali tektonske pokrete tijekom otprilike 30 milijuna godina kako bi razumjeli kako je nastala anomalija kore. Otkrili su da je protomikrokontinent debeo između 18 i 22 kilometra i da je veći od tipičnih mikrokontinenata koji su debeli između 5 i 25 kilometara. To razumijevanje ključno je za kontinuirano znanstveno istraživanje.

Njihove tehnike mapiranja pokazale su kako su kretanja morskog dna tijekom milijuna godina dovela do izolacije terena relativno debele kontinentalne kore od Grenlanda tijekom novopriznate faze širenja duž zapadnog Grenlanda.

Jedinstven uvid u formiranje mikrokontinenata

Davisov tjesnac sadrži značajnu koncentraciju poznatih rasjednih struktura s jasnim promjenama u kretanju ploča, što nudi uvid u formiranje mikrokontinenata. Protomikrokontinenti, dio kontinentalne litosfere, nastaju kada se tektonske ploče litosfere, pokretane polutekućim slojem stijena ispod njih, pomaknu i uzrokuju pukotine.

Početni rascjep između Kanade i Grenlanda započeo je prije otprilike 118 milijuna godina, a širenje morskog dna počelo je prije otprilike 61 milijun godina, što je dovelo do formiranja Davisova tjesnaca. Taj se proces nastavio otprilike 33 milijuna godina, sve dok se Grenland nije sudario s otokom Ellesmere.

Znanstvenici se nadaju da će njihova otkrića pomoći u razumijevanju drugih protomikrokontinenata diljem svijeta, poput mikrokontinenta Jan Mayen u blizini Islanda i brda Gulden Draak kod Zapadne Australije.