Nepravilna primjena sredstava za čišćenje u domaćinstvu s posljedičnim razvojem znakova i simptoma otrovanja su jedna od češćih nezgoda za koje se konzultira Centar za kontrolu otrovanja. Tako se primjerice nedavno tijekom jednog dana čak u 4 od 10 zaprimljenih poziva radilo o nepravilnoj primjeni sredstava za čišćenje kupaonice s posljedičnim razvojem dišnih tegoba kao što su kašalj, otežano disanje i osjećaj pečenja i stezanja u prsima, prenosi imi.hr.

Evo koje kombinacije sredstva za čišćenje treba posebno izbjegavati:

Prije uporabe proizvoda za čišćenje ključno je pažljivo pročitati upute kako biste izbjegli neželjene kemijske reakcije koje mogu biti vrlo opasne. Na gotovo svim jačim proizvodima jasno je naznačeno da se koriste sa zaštitnim rukavicama i naočalama, a neki se proizvodi ne smiju kombinirati s drugima.

Ovo su proizvodi koji se nikada ne smiju miješati:

Amonijak i izbjeljivač

Kombinacijom izbjeljivača (natrijev hipoklorit) i amonijaka nastaje otrovni plin kloramin. Ovaj plin izaziva iritaciju očiju, nosa, grla i pluća, a u težim slučajevima može dovesti do trovanja i ozbiljnih problema s disanjem.

Kiselina i izbjeljivač

Kada se izbjeljivač kombinira s kiselinama, poput octa ili sredstava za uklanjanje kamenca, oslobađa se plin klor, koji je izuzetno otrovan. Može izazvati ozbiljna oštećenja dišnih puteva, kože i očiju, prenosi Klix.

Alkohol i izbjeljivač

Miješanje izbjeljivača s alkoholom može stvoriti kloroform, poznat po svojim opojnim svojstvima. Udisanje velike količine kloroforma može ozbiljno oštetiti jetru, bubrege i živčani sustav

Vodikov peroksid i ocat

Miješanje vodikovog peroksida s octom stvara peroksikiseline, koja je vrlo korozivna i može izazvati iritaciju kože, očiju i dišnog sustava.

Različita sredstva za odvodnju

Proizvodi za odčepljivanje odvoda često sadrže jake kemikalije poput kiselina ili baza. Njihovo miješanje može izazvati eksplozivne reakcije ili oslobađanje opasnih plinova koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.