U današnje vrijeme, kada se sve više pozornosti posvećuje zdravoj prehrani, vrijedi potražiti proizvode koji nisu samo dobrog okusa, već i opskrbljuju tijelo važnim nutrijentima. Jedan od takvih proizvoda je kruh od kiselog tijesta. Ovaj prirodni, fermentirani pekarski proizvod prava je riznica zdravlja koja može pozitivno utjecati na naše zdravlje i imunitet.

Kruh je osnova prehrane mnogih ljudi, posebice u Slovačkoj, gdje ne možemo zamisliti obrok bez šnite kruha. Međutim, nije svaka vrsta kruha zdrava. Među mnogim opcijama na policama trgovina, zaslužuje posebnu pozornost kruh od kiselog tijesta. Ovaj kruh, koji se smatra oblogom za crijeva, ima mnoga zdravstvena svojstva koja mogu ojačati tijelo i pomoći probavi.

Zašto je kruh s kiselim tijestom zdraviji od tradicionalnog kruha?

Tajna jedinstvenih svojstava kruha s kiselim tijestom leži u procesu fermentacije. Zahvaljujući prisutnosti živih bakterijskih kultura i kvasca, tijekom fermentacije stvaraju se brojne korisne tvari kao što su:

    Organske kiseline: olakšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari, poboljšavaju crijevnu bakterijsku floru.
    Enzimi: razgrađuju škrob i bjelančevine, što olakšava probavu kruha.
    vitamini skupine B: neophodan za pravilan rad živčanog sustava.
    Mineralne tvari: kalcij, kalij, magnezij – jačaju kosti, reguliraju krvni tlak i podržavaju aktivnost mišića.
    Antioksidansi: štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Kruh od kiselog tijesta – zaštitni štit za vaš organizam

Redovita konzumacija kruha s kiselim tijestom može imati mnoge zdravstvene prednosti:

    Jačanje imunološkog sustava: Zahvaljujući velikoj količini probiotika, kruh s kiselim tijestom podupire razvoj korisne bakterijske flore u crijevima, što se odražava na bolji imunitet.
    Poboljšanje probave: Enzimi u kruhu s kiselim tijestom olakšavaju probavu te sprječavaju nadutost i zatvor.
    Stabilizacija razine šećera u krvi: Zbog niskog glikemijskog indeksa, kruh od kiselog tijesta siguran je za osobe s dijabetesom i pomaže u održavanju stabilne razine energije.
    Smanjenje rizika od bolesti: Redovita konzumacija kruha s kiselim tijestom može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.
    Zdrava i sjajna kosa: Vitamini skupine B sadržani u kruhu od kiselog tijesta blagotvorno djeluju na stanje kose, kože i noktiju.

Kako odabrati najbolji kruh s kiselim tijestom?

Pri odabiru kruha s kiselim tijestom pripazite na sastav. Najzdraviji kruh od kiselog tijesta bit će onaj koji sadrži samo brašno od cjelovitih žitarica, vodu i kvasac. Izbjegavajte proizvode s dodatkom šećera, hidrogeniziranih masti i drugih umjetnih tvari.
Kruh od kiselog tijesta – nije za svakoga?

Iako kruh od kiselog tijesta ima mnoge prednosti, nije prikladan za svakoga. Osobe s probavnim problemima poput celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što ga uvrste u svoju prehranu.