Od umaka do temeljca, gotovo da nema jela bez luka. Ne čudi stoga što se može pronaći u gotovo svakom kućanstvu, no zbog nepravilnog skladištenja brzo se kvari i ljudi ga često bacaju. Stručnjaci su otkrili male tajne za produljenje njegove svježine.

No, ako primjerice crni i bijeli luk ne uskladištite kako treba, mogu izgubiti svježinu i početi prerano truliti. Ipak, govore stručnjaci, postoji dobro mjesto gdje ih možete staviti i gdje će i do nekoliko mjeseci ostati svježi i neće truliti.

-Mnogi drže luk u hladnjaku, pogotovo sada u ljetnim mjesecima, ali to je pogreška - upozoravaju stručnjaci i otkrivaju kako je hladnjak zapravo najgore mjesto gdje možete držati i čuvati luk.

- Na taj će način luk i češnjak biti više izloženi vlazi i hladnoći, što će škrob u luku pretvoriti u šećer i tako on može postati mekan i pokvaren. Također, češnjak u hladnjaku može početi nicati, što će dovesti do toga da će biti neukusan - tvrdi stručnjakinja za kulinarstvo voća i povrća Adi Myrdal Miller koja kaže kako je najbolje mjesto za skladištenje luka i češnjaka neko suho, u kuhinji, pored ladice.

- Luk i češnjak najbolje je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali je najvažnije da mjesto bude i suho - rekla je i dodala da je važno i da luk te češnjak držite što dalje od sunčeve svjetlosti, nikako ne pored štednjaka i nikako ne pored voća. Isto tako, priča dalje Myrdal Miller, luk i češnjak ne smijete držati ni pored krumpira jer on je sklon upiti jak miris češnjaka i luka.

-Važno je i kada kupite luk i češnjak u trgovini, odmah doma izvadite ga iz plastične vrećice i prebacite u papirnatu jer ćete tako izbjeći vlagu i samim time truljenje - govori stručnjakinja i tvrdi kako će ovako luk i češnjak trajati do pet mjeseci duže.