Rujan je ključan mjesec za rezidbu nekih voćaka, posebno šljiva, trešanja i breskvi. Rezidba ovog mjeseca pomaže u pripremi stabala za zimu i potiče bolju proizvodnju voća sljedeće sezone.

Šljiva

Rezidba stabla šljive je neophodna kako bi se uklonile mrtve ili bolesne grane i poboljšala cirkulacija zraka u stablu. To pomaže u sprječavanju gljivičnih bolesti i potiče zdrav rast. Za orezivanje stabala šljive trebat će vam vrtne škare, pila i rukavice. Prvo pregledajte ima li na stablu mrtvih, bolesnih ili oštećenih grana. Zatim napravite čiste, precizne rezove neposredno iznad pupa ili izdanka. Važno je dezinficirati instrumente između rezova kako bi se spriječilo širenje bolesti. Rujanska rezidba poboljšava strukturu stabla, povećava urod plodova i smanjuje rizik od bolesti.

Trešnja

Rezidba u rujnu je korisna za stabla trešnje jer je stablo u to vrijeme najmanje aktivno, smanjujući stres i rizik od infekcije. Za obrezivanje stabla trešnje trebat će vam škare za rezidbu, pila za rezidbu i rukavice. Potražite grane koje rastu unutar stabla ili se međusobno križaju. Napravite rezove pod kutom od 45 stupnjeva kako biste lakše istjecali vodu. Ne zaboravite dezinficirati svoj alat kako biste spriječili širenje bolesti. Rezidba u rujnu potiče jači, zdraviji rast, olakšava berbu voća i poboljšava cirkulaciju zraka i sunčeve svjetlosti kroz stablo.

Drvo breskve

Za obrezivanje stabla breskve trebat će vam škare za rezidbu, pila za rezidbu i rukavice. Prvo identificirajte stare, mrtve ili bolesne grane. Zatim napravite čiste i precizne rezove, po mogućnosti na suh dan, kako biste smanjili rizik od infekcije. Ne zaboravite dezinficirati svoje instrumente između svakog reza. Rezidba u rujnu potiče proizvodnju plodova, poboljšava cjelokupno zdravlje stabla i olakšava njegu i žetvu.