Izraelska vojska potvrdila je jutros da je započela "ograničene, lokalizirane i ciljane napade" na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona.

Nije to prvi put da izraelski vojnici ulaze na teritorij susjedne zemlje. CNN je objavio popis izraelskih invazija na Libanon, od kojih je jedna trajala godinama.

Zbog terorističkog napada okupirali dio Libanona

1978: Izrael je prvi put poslao vojnike preko granice 1978 godine. Izraelska vojska tada je tvrdila da su članovi Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ušli u Izrael iz Libanona morem, preuzeli kontrolu nad civilnim autobusom i ubili desetke Izraelaca.

Kao odgovor, Izrael je okupirao veći dio južnog Libanona, unatoč tvrdnjama Libanona da nema nikakve veze s napadom na autobus. To je na kraju dovelo do stvaranja Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) sa zadatkom da osiguraju povlačenje Izraela iz Libanona.

Invazija iz koje je nastao Hezbolah

1982: Najduža izraelska invazija na Libanon započela je u lipnju 1982. Izrael je, kao i ovog tjedna, tvrdio da će upad biti kratak i ograničen s misijom uništenja PLO-a.

Umjesto toga se dogodila višegodišnja okupacija južnog Libanona, a izraelski vojnici su zaglibili u dugotrajnom i sve nepopularnijem ratu.

Izraelske su snage isprva zauzele gotovo polovicu teritorija Libanona, uključujući zapadni Beirut. Operacija je rezultirala s više od 17.000 mrtvih, objavljeno je nakon izraelske istrage o masakru u palestinskim izbjegličkim kampovima Sabra i Shatila.

Istraga je utvrdila da je Izrael neizravno odgovornim za masakr koji su izveli njegovi saveznici, desničarski kršćanski libanonski borci. Izraelske trupe su se nakon toga povukle iz zapadnog Beiruta, ali su nastavile okupirati južni Libanon do 2000. godine. Iz tog sukoba je nastao Hezbolah.

Velika ofenziva iz 2006.

2006.: Militanti Hezbolaha izveli su 2006. godine iznenadni napad u Izraelu u kojem je ubijeno osam izraelskih vojnika, dok su dvojica oteta. Militanti su napadom pokušali potaknuti razmjenu zarobljenika.

Izrael je uzvratio velikom zračnom operacijom i sveobuhvatnom kopnenom ofenzivom, koja je završila prekidom vatre uz posredovanje UN-a.

Rat koji je trajao mjesec dana ubio je oko 1200 ljudi u Libanonu, od kojih su stotine djece, navodi Human Rights Watch. Prema izraelskoj vojsci, ubijeno je 49 izraelskih civila i 121 izraelski vojnik.

Komisija UN-a utvrdila je da je izraelska vojska koristila "pretjeranu, neselektivnu i nerazmjernu" silu protiv civila.