Ako ste se našli u situaciji da kod kuće imate više jaja nego što ih možete iskoristiti, možda se pitate kako ih najbolje sačuvati da se ne pokvare. Jeste li znali da jaja možete i zamrznuti? Ova praktična metoda može vam pomoći da izbjegnete otpad.

Vlastita proizvodnja jaja

Danas se sve više ljudi odlučuje za držanje kokoši kako bi imali pristup svježim domaćim jajima. Međutim, u određeno doba godine kokoši mogu snijeti više jaja nego što ih možete pojesti. Sličan problem može nastati ako vam netko pokloni veliki broj jaja ili ih kupite jeftino. U tom slučaju može se činiti potrebnim brzo konzumirati jaja.

Jedna je mogućnost pripremati razna jela koja sadrže jaja ili ih tvrdo kuhati. Na taj način ćete im produžiti rok trajanja te ih možete postupno konzumirati. Međutim, postoji još jedna praktična metoda – zamrzavanje jaja.

Kako zamrznuti jaja

Možda ćete se iznenaditi da se jaja mogu uspješno zamrznuti. Proces je lakši nego što mislite. Samo razbijte jaja u zdjelu i dobro ih izmiksajte. Ovako pripremljenu smjesu možete uliti u kalupe za led i ostaviti da se zamrzne. Nakon što se zamrznu, kocke jaja mogu se prebaciti u hermetički zatvorenu posudu i vratiti u zamrzivač.

Prilikom upotrebe samo izvadite jaja, ostavite ih da se odmrznu u hladnjaku i zatim ostavite da dosegnu sobnu temperaturu. Ako kod pečenja preferirate točnu količinu, prije zamrzavanja možete odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Za bolju gustoću preporučuje se u žumanjke dodati prstohvat soli ili šećera.

Alternativna upotreba jaja

Ako vam se ideja o smrznutim jajima ne sviđa, ne brinite – postoji mnogo načina da ih brzo i ukusno konzumirate. Jaja su sastavni dio većine slatkih peciva i slastica. Možete ih iskoristiti za pripremu bogatog doručka, poput benedict jaja ili klasične kajgane. Odlično se slažu i s raznim umacima, poput kopra, a možete pripremiti i brzu večeru u obliku pečenih jaja.

Koristeći ove savjete, možete biti sigurni da će vaša jaja uvijek biti spremna za upotrebu, bila svježa ili smrznuta. Na taj ćete način izbjeći nepotrebno rasipanje, a istovremeno uživati ​​u ukusnim jelima punim visokokvalitetnih proteina.