Ljeto 2024. bilo je najtoplije na sjevernoj hemisferi otkako postoje mjerenja, objavila je danas služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus. Prosječna globalna temperatura u ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) ove godine bila je najviša zabilježena, s 0.69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri mjeseca bilježenog od 1991. do 2020., prema podacima Copernicusa.

"Tijekom posljednja tri mjeseca ove godine Zemlja je doživjela najtopliji lipanj i kolovoz, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno ljeto", rekla je zamjenica direktora službe Samantha Burgess. "Ovaj niz rekordnih temperatura povećava vjerojatnost da će 2024. biti najtoplija godina otkad bilježimo", rekla je.

"Ekstremni događaji će samo postati intenzivniji"

"Ekstremni događaji povezani s temperaturom kojima smo svjedočili ovog ljeta samo će postati intenzivniji, s još razornijim posljedicama za ljude i planet ako ne poduzmemo hitne mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova", upozorava Burgess.

Prosječna europska temperatura tijekom triju ljetnih mjeseci bila je najviša zabilježena, s 1.54 Celzijeva stupnja iznad prosjeka perioda od 1991. do 2020., premašivši prethodni rekord iz 2022. od 1.34 Celzijeva stupnja.

Prema izvješću Copernicusa, u zapadnoj i sjevernoj Europi prilike su bile vlažnije od prosjeka. U većem dijelu mediteranske regije i istočne Europe uvjeti su bili suši od prosjeka, što je ponegdje dovodilo i do suše.

Klimatski servis Copernicus

Za razdoblje od rujna 2023. do kolovoza 2024. globalna prosječna temperatura bila je 1.64 Celzijeva stupnja viša od predindustrijskog prosjeka, prema podacima Copernicusa.

Klimatski servis Europske unije Copernicus redovito objavljuje podatke o temperaturi Zemljine površine, ledenom pokrivaču mora i oborinama. Rezultati se temelje na računalno generiranim analizama koje u obzir uzimaju milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.