Vjerojatno ste čuli za glicerin i njegovu upotrebu u medicini, kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, ali možda niste znali da je učinkovit i u čišćenju vašeg doma. Njegovom upotrebom vaš dom možete tjednima održavati blistavo čistim, piše Dom in vrt.

Glicerol ili glicerin je prirodni alkohol. Riječ je o tekućini bez mirisa koja se koristi kao otapalo, zaslađivač, ali i kao lijek, a ne manje važno, može biti i učinkovito sredstvo za čišćenje.

Za brisanje prašine

Uz peglanje, usisavanje i pranje posuđa, brisanje prašine jedan je od napornijih kućanskih poslova koje baš nitko ne voli. Ali s glicerinom možemo ga se riješiti čak i na nekoliko tjedana. Da biste to učinili, dodajte malo glicerina u posudu s vodom. Tom vodom navlažite krpu i obrišite površine. Prašinu nećete vidjeti neko vrijeme.
Za održavanje kožnog namještaja

Ako ste izgrebali kožni namještaj, jednostavno ga prebrišite pamučnom krpom umočenom u glicerin. Ponovite postupak dva do tri puta.

Za mrlje na odjeći

Ako želite očistiti odjeću, na mrlju stavite nekoliko kapi glicerina i sve isperite vodom u kojoj ste otopili žličicu soli. Perite u perilici rublja kao i obično. Za tvrdokornije mrlje od čaja, kave ili čokolade napravite mješavinu glicerina i soli, nanesite na mrlju i nakon pola sata operite u perilici.

Za čišćenje prozora i ogledala

Za prozore bez mrlja, pomiješajte glicerin i etanol u omjeru jedan prema deset i tom mješavinom očistite stakla i ogledala. Na površinama se neko vrijeme neće pojavljivati ni prašina, ni prljavština.

Za blistavo čiste podove

Za brzo i učinkovito čišćenje prljavih podova možete dodati i nekoliko kapi glicerina u kantu vode. Zatim očistite pod kao i obično.