Erika (Erica) je zimzeleni grm, koji se javlja u čak 800 varijanti, a neke od njih će vaš vrt ili dom uljepšati i tijekom zime.

Od sobnih vrsta najpopularnije su Erica gracilis i Erica hyemalis. U vrtu Erica arborea i Erica carnea.

Sobne vrste Erike

Erica gracilis ima cvjetove bijele, roze i svjetloljubičaste boje. Cvjetaju u jesen, ali zato tijekom zime ukras postaju listovi. Oni mijenjaju boju iz zelene u smeđe. Nastupi li jaka zima, korijen je potrebno zaštititi grančicama drveta ili korom. Želite li, možete je uzgajati i vani, ali na gredicama. Može narasti do 30 centimetara.

Erica hyemalis je grm koji cvjeta zimi. Cvijet može biti crvene, ali i bijelo-roze boje. Može narasti do 40 centimetara.

Erika koja se uzgaja u vrtu

Velika crnjuša (Erica arborea) pripada porodici vrijesova. Listovi su igličasti i meki, a cvjetovi su sitni i viseći, kao zvončići, bijele boje. Može narasti i do četiri metra u visinu.

Erica arborea

Crnjuša (Erica carnea) može biti grm, visine od 10 cm do 30 cm, ali i malo drvo, koje narasta do 60 cm. Cvjetovi su zvonasti, bijele, crvene ili roze boje. Može procvjetati već u prosincu, a posebno početkom proljeća. Bude li snijega, cvjetovi ne mrznu.

Njega Erike

Erika voli mjesta koja su u polusjeni i temperaturu od pet do 15 stupnjeva. Odgovaraju joj kisela zemljišta. Možete dodati i supstrat za rododendrone. Potrebno je redovno zalijevati, vodom koja je odstajala, i da joj se s vremena na vrijeme orošavaju listovi. Biljka se orezuje odmah nakon cvjetanja, tako što ćete odstraniti navečer grančice.

Erika je i medonosna biljka, koja omogućava pčelama da stvore visoko kvalitetan, taman, skoro crni med.

Razmnožavanje Erike

Može se razmnožavati reznicama, koje se uzimaju u srpnju i kolovozu i dijeljenjem busena, tijekom kolovoza i rujna.

Reznice bi trebale biti duge tri centimetra. Napravite rupu u zemljištu, stavite reznicu i zaštitite je najlonom. Ona će se za 20 dana ukorijeniti i tada sklonite zaštitu.

Vrijesište zahtijeva rastresito zemljište. Sadite Erike u grupama po pet, na rastojanju od 25 centimetara. Zalijte ih obilno. Možete ih saditi u žardinjere, ali i unutar kamenjara, za još ljepšu dekoraciju vrta, prenosi Agroklub.

A sigurni smo da ćete, prođete li ovih dana bilo kojom tržnicom ili cvjećarnicom, naići na ove biljke sa sitnim cvjetićima bijele, ljubičaste, ružičaste i crvene boje koje su sada ljepše nego ikad.

Mnogi se slažu kako je erika prava kraljica jesenskih i zimskih balkona, a ovo su razlozi...

1. Voli niske temperature

Erika preferira kisela, propusna i humusna tla. Voli niske temperature, ali odgovara joj i sunčeva svjetlost. Zapravo, najbitnije je da je tlo dobro drenirano, a da optimalna temperatura zraka bude 5-10 °C.

2. Daju neodoljivu boju balkonu

Ovaj cvijet, kako je već spomenuto, dolazi u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji. U vrijeme kada nam je balkon prazan i s njega nestaje zelenilo, erika će mu dati neodoljivu boju koja će uljepšati i najcrnji zimski dan.

3. Vrlo se lako održavaju

Traži minimalnu pažnju, a daju puno. Naime, kada Eriku posadite u posude, koje na dnu moraju imati rupe za bolju drenažu, što je ključno za uspjeh te biljke, zalijevat ćete je jednom do dva puta tjedno. Kada se nakon nekoliko tjedana naviknu na novu okolinu, dovoljno je i samo jedno zalijevanje svakih sedam dana.

Nakon zimskih mjeseci potrebno je samo ukloniti sve osušene cvjetove i grančice kako bi se omogućio rast novog proljetnog cvijeća.