Mirovni pregovori o Gazi u Dohi pauzirani su danas, a pregovarači bi se trebali ponovno sastati sljedeći tjedan i pokušati doći do sporazuma kojim će biti okončane borbe između Izraela i Hamasa i kojim će biti oslobođeni preostali taoci.

U zajedničkom priopćenju, SAD, Katar i Egipat rekli su da je Washington predložio novi sporazum utemeljen na točkama iz prošlotjednog sporazuma, koji premošćuje razlike između dvije strane i koji bi trebao dovesti do brzog dogovora, prenosi Hina.

Posrednici će nastaviti raditi na prijedlogu u nadolazećim danima, rekli su.

"Put je sada postavljen"

"Put je sada postavljen za taj ishod, spašavanje života, dostavljanje pomoći ljudima Gaze i deeskalaciju regionalnih tenzija", priopćili su.

Izraelski dužnosnik rekao je da se izraelsko izaslanstvo uputilo kući kasno u petak i da bi se u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Najnovija runda višemjesečnih pregovora o okončanju rata u Gazi, u kojem su stradali deseci tisuća Palestinaca, započela je između Izraela i posrednika u četvrtak.

Hamas nije bio uključen u pregovore

Palestinska militantna skupina Hamas nije bila izravno uključena u pregovore, no u tijeku je s onime što se događa.

Ključne točke neslaganja bile su inzistiranje Izraela da mir može biti moguć samo ako Hamas bude uništen, dok Hamas kaže da će prihvatiti samo trajno, a ne privremeno primirje.

U ostale poteškoće spada redoslijed sprovođenja sporazuma, broj i identitet palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni uz izraelske taoce, kontrola nad graničnim prijelazom između Gaze i Egipta i sloboda kretanja Palestinaca unutar Gaze.
Biden: Bliži smo nego ikada sporazumu o prekidu vatre u Gazi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u petak je izrazio nadu u postizanje dogovora, dok su pregovarači, koji su pokušavali utvrditi detalje o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Pojasu Gaze i oslobodili preostali taoci, napuštali glavni grad Katara Dohu, javlja Anadolu.

Novi sastanka pregovarača zakazan je za sljedeći tjedan u Egiptu.

"Bliži smo nego što smo ikada bili. Ne želim ništa da baksuziram", rekao je Biden novinarima i dodao:

"Možda imamo nešto, ali još nismo tamo. Mnogo je, mnogo bliže nego prije tri dana. Zato držite palčeve."

Ranije u petak, posrednici iz SAD-a, Egipta i Katara objavili su da su Izraelu i Hamasu predstavili "prijedlog za premošćavanje" za dalje sužavanje "preostalih praznina na način koji omogućava brzu implementaciju sporazuma".

U zajedničkom priopćenju SAD, Egipta i Katara razgovori su opisani kao "ozbiljni i konstruktivni“, a dodaje se da su vođeni u pozitivnoj atmosferi.

Ne otkrivaju se detalji o novom prijedlogu, ali se navodi da je on "u skladu s principima koje je iznio predsjednik SAD-a Joe Biden 31. svibnja i Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 2735".

U priopćenju se dodaje da će tehnički timovi iz Egipta, Katara i SAD-a "raditi u narednim danima na detaljima implementacije, uključujući aranžmane za implementaciju opsežnih humanitarnih odredbi sporazuma, kao i na pojedinostima u vezi sa taocima i zatvorenicima".

Napomenuto je da će se visoki dužnosnici tri zemlje "ponovo sastati u Kairu prije kraja sljedećega tjedna s ciljem zaključenja dogovora prema uvjetima iznesenim danas".

U četvrtak su u glavnom katarskom gradu Dohi počeli ključni razgovori o postizanju sporazuma između Izraela i Hamasa o razmjeni talaca i prekidu vatre u Gazi.

U pregovore su uključeni direktor američke CIA-e William Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, šef egipatske obavještajne službe general Abbas Kamel i šef izraelskog Mosada David Barnea.

Hamas je odbio da sudjeluje u ovim pregovorima, zahtijevajući da se Tel Aviv pridržava sporazuma postignutih u srpnju, na osnovu prijedloga koji je u svibnju podržao američki predsjednik Joe Biden, a koji je Hamas prvobitno prihvatio, navode izraelski mediji.