Hrvatski premijer Andrej Plenković je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Kijevu predstavio najnoviji paket mjera za pomoć Ukrajini, kojim je ukupna vojna pomoć Hrvatske porasla na "više od 200 milijuna eura tijekom protekle dvije godine".

"Također, veoma sam sretan što vam Hrvatska pomaže u razminiranju. Bili smo domaćini najveće prve međunarodne konferencije o razminiranju, operacionaliziramo naša obećanja i u financijskom i u operativnom smislu tako što naša vodeća firma za razminiranje otvara svoju podružnicu u Kijevu", što se odnosilo na firmu DOK-ING.

Zelenski je na početku sastanka hrvatskom izaslanstvu predvođenom Plenkovićem zahvalio na svoj podršci otkako je započeo rat.

"Oduvijek smo računali na vašu podršku, uključujući u političkim pitanjima poput našeg puta prema Europskoj uniji i NATO savezu. Zahvalni smo vašem narodu što je primio naše izbjeglice", kazao je Zelenski hrvatskom premijeru, prenosi Hina.

Plenković je nakon nenajavljene posjete Ukrajini na društvenoj platformi X najavio summit zemalja jugoistoka Europe u Dubrovniku u listopadu s ciljem podrške Ukrajini i njenoj teritorijalnoj cjelovitosti.

Rekao da je zasad odziv lidera zemalja Jugoistočne Europe za summit podrške Ukrajini u Dubrovniku veoma dobar.