Kampanja za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 6. listopada, i službeno je počela. Pravo glasa na predstojećim izborima ima 3.400.204 birača. Na Lokalnim izborima sudjelovat će više od 26.000 kandidata, a kandidatske liste predalo je 168 političkih stranaka.

SIP BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 neovisnih kandidata i 43 neovisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi neovisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata od čega su 25.703 kandidata za skupštine općina. Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike bilo je 386 kandidata, od čega 29 žena.

U birački popis je upisano 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrirano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

No, kao i što smo već navikli godinama unazad po ustaljeno matrici politički stranke će građanima BiH tijekom ovih 30 dana nuditi raznovrsna obećanja, hvalisanje, verbalna prepucavanja, asfaltiranje uličica, riječi podrške da će sve biti bolje.

Tako već putem društvenih mreža pojedine su političke stranke odmah iza ponoći krenule sa svojim natpisima da će sve biti bolje ako tu političku stranku izaberete.

Svakako proteklih nekoliko mjeseci svjedočili smo i kampanji prije kampanje unatoč novim izmjenama Izbornog zakona.

U hvatanju krivina tijekom trke za uvjeravanje birača, politički subjekti krenuli su brzinom koja nije dozvoljena, a što je prema novim nametnutim odredbama Izbornog zakona BiH, zabranjeno. SIP je, ističu, do sada zaprimio više od 14.000 prigovora od kojih je još 482 u radu. Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM. No, podaci nevladinog sektora se razlikuju. Mnogo je više registriranih nepravilnosti od spremnosti SIP-a da ih sankcioniraju, posebno u dijelu korištenja javnih resursa u predizborne svrhe.