Dvojica Poljaka završila su u "rukama policije" nakon što su u Makarskoj uhićeni zbog krađe dijelova s više od stotinu automobila na širem makarskom, ali i splitskom području čime su počinili materijalnu štetu od oko 150 tisuća eura, doznaje se u splitskoj policiji.

Policija je izvijestila da su od 2. srpnja intenzivno provodili kriminalističko istraživanje vezano uz nekoliko krađa dijelova s vozila na tom području. Tako su u srijedu na području Makarske uhićena dva Poljaka (29) i (32) za koje sumnjaju da su odgovorni za 12 kaznenih djela.

Vrijednost 45 tisuća eura

U noći s 2. na 3. srpnja na području Splita na dvije lokacije upotrebnom tjelesne snage i podesnog alata s većeg broja osobnih vozila koja su bila smještena uz auto kuće otuđene su velike količine dijelova čija je materijalna vrijednost iznosila oko 45 tisuća eura. Dan nakon toga policija je evidentirala krađe auto dijelova s velikog broja osobnih vozila na području Splita, Mimica, Nemira, Omiša, Baške Vode, Tučepa i Makarske, rekli su u policiji.

"Tijekom intenzivnog kriminalističkog istraživanja operativnim radom na terenu prikupljene su ključne informacije koje su potvrđene provedenom analitikom. Uhitili smo dva Poljaka koji su bili smješteni u Makarskoj, a za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno krali dijelove s vozila", kazala je policijska glasnogovornica Antonela Lolić.

Dodala je da su u vozilu i apartmanu kojeg su koristili pretragom pronašli veliku količinu različitih auto dijelova, ogledala s retrovizora, ukrasnih kapa kotača, upravljačkih uređaja sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednje znakove vozila, radarske senzore i brisače.

Pronađen je i alat te kape i marame kojima su se maskirali. Na mjesta zločina dolazili su osobnim vozilom, biciklom i pješice. Policija sumnja da su za vrijeme boravka u Makarskoj otuđili električni romobil, piše Poslovni.hr

Otuđili dijelove sa 107 vozila

Dijelove su otuđili sa 107 vozila, a materijalna šteta iznosi 150 tisuća eura. Policija smatra da im je namjera bila preprodaja dijelova na crnom tržištu u cilju ostvarenja zarade.

Isto je tako utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su izradili elektronički uređaj koji služi kao sredstvo za provaljivanje koji je tijekom pretrage pronađen te da su na području Makarske 7. srpnja iz trgovine otuđili električni romobil. Na vozilo marke BMW 32-godišnjak je stavio nepripadajuće registarske oznake Republike Poljske.

Protiv Poljaka su podnesene kaznene prijave i to zbog kaznenih djela krađe, izrade i nabavljanja oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela, te zbog krivotvorenjaa isprave, a nakon završenog kriminalističkog istraživanja će biti privedeni pritvorskom nadzorniku.