U toplim ljetnim danima volimo provjetravati svoje prostorije kako bismo u njih unijeli svjež zrak i – ovisno o dobu dana – malo sunca ili svježine. Nažalost, ovo je poziv za insekte.

Muhe privučene mirisom hrane i komarci u potrazi za hranom jedva čekaju ući u kuću. Ovi insekti su stvarno dosadni. Kako ih se učinkovito riješiti? Postoji jedan jednostavan način.

Insekti čine ljetne dane neugodnima

Teško je zamisliti ljeto bez provjetravanja kuće. Ujutro puštamo prve zrake sunca u sobu, a navečer čeznemo za malo svježine nakon vrućeg dana. Nažalost, zajedno sa svježim zrakom, u kuću ulaze i nepozvani gosti.

Danju muhe ulijeću u prostorije, posebice kuhinju, a komarci su najaktivniji navečer. Prisutnost ovih insekata vrlo je neugodna, ali s tim se ne moramo miriti. Kako se riješiti insekata?

Na tržištu su dostupni razni repelenti protiv insekata, zamke i sprejevi protiv muha, ali sve ove metode djeluju tek nakon što se insekti uspiju udomiti. Bolje je boriti se protiv pojave štetočina odbijajući ih jednom zauvijek.

Kako učinkovito otjerati insekte?

Ne moramo potrošiti bogatstvo na kemijska sredstva protiv insekata. Dovoljno je posegnuti za jednostavnim, domaćim proizvodima koje svatko ima pri ruci. Ali prvo morate znati što odbija muhe i komarce.

Ovaj neugodni kukac posebno je nesklon jakim mirisima. Između ostalog, odbiti će ih jak miris začina i miris eteričnih ulja. Iskoristite ovu činjenicu i pripremite kućni lijek za tjeranje muha i komaraca.

Domaći repelent protiv muha i komaraca

Recept za domaći repelent je jednostavan. Otopite žlicu mljevenog cimeta u čaši vode i dodajte nekoliko kapi ulja vanilije. Sve dobro promiješajte i ulijte u bočicu s raspršivačem, a tekućinu procijedite kroz vrlo fino cjedilo ili gazu.

Pripremljenom otopinom poprskajte otvore kroz koje insekti ulaze u kuću, odnosno okvire prozora, uglove vrata i oluke. Ovom tekućinom možemo prskati i biljke na prozorskoj dasci, balkonu ili terasi, kao i u vrtu. Miris cimeta i vanilije učinkovito odbija insekte i rješava ih se jednom zauvijek.