Bilo da tražite velike, prekrasne cvjetove na svom grmu ruže ili se nadate najsočnijim rajčicama iz svog vrta, Kate, pokretačica My Plastic Free Home na Instagramu i TikToku (@my_plastic_free_home), te suosnivačica ekološki prihvatljive trgovine The Natural Living Shop (@thenaturallivingshop), podijelila je svoj praktični "recept za biljni čaj". Ovo domaće rješenje koristi ostatke hrane, potpuno je ekološki prihvatljivo i besplatno.

Sve što trebate ostaci su kore banane - i mogli biste vidjeti veliku razliku na svojim biljkama.

- Ne bacajte kore od banane jer ih možete koristiti za hranjenje biljaka! Najlakši način je dodati ih u vodu i napraviti čaj od banane, objasnila je Kate.

Prije nego što napravite čaj od banane, Kate preporučuje da koru banane ostavite u vodi jedan dan, a zatim je dodate u blender i napravite tekuću otopinu.

Prije samog zalijevanja procijedite vodu kako biste uklonili komadiće kore. No, također je moguće izliti otopinu ravno na tlo oko vaših biljaka.

- Na ovaj način dodajete organsku tvar vašem tlu i omogućujete bananama da se brzo raspadnu i opskrbe biljku hranjivim tvarima.

Kore banane također se često preporučuju za sobne biljke.

- Ako ovaj čaj koristite za sobne biljke, dobro bi bilo da ih zalijevate odozdo kako biste izbjegli vinske mušice, dodala je Kate.

Razlog zašto biljke vole banane je kalij, koji čini jednu trećinu većine biljnih gnojiva. Ova hranjiva tvar može vašem cvijeću dati dodatni poticaj.

Dom i dizajn

Neki ljudi čak preporučuju dodavanje kore od banane u tlo oko određenih biljaka kako bi im se pomoglo, međutim, biljke brže apsorbiraju vodu od banane.

Prema Kate, biljke koje vole banana vodu su: rajčice, paprike, voćke, ruže, monstera i filodendron.