Na Wall Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, no američka središnja banka srezala je procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Dow Jones oslabio je 0,09 posto, na 38.712 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,85 posto, na 5.421 bod, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 17.608 bodova.

Rast zbog pada inflacije, a onda pad zbog Fedove odluke

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica snažno porasle, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 3,3 posto.

To su bolji podaci nego što se očekivalo i ukazuju na blago popuštanje inflacije nakon njezina jačanja početkom godine.

No, kasnije su burzovni indeksi izgubili dio dobitaka jer su ulagače razočarale poruke čelnika Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je priopćio da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što se i očekivalo. No, ulagače je razočaralo smanjenje procjena o kamatama u ovoj godini.

Prije tri mjeseca čelnici Feda procjenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada očekuju samo jedan rez.

Šef Feda: Inflacija je i dalje previsoka

Cijene su dionica mjesecima snažno rasle zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, no jasno je da je to bio preoptimističan scenarij jer se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovih ciljanih razina od 2 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer na konferenciji za medije da se inflacija znatno spustila sa svog vrhunca, no da je i dalje previsoka.

To je ponešto 'ohladilo' ulagače u posljednjim satima jučerašnjeg trgovanja, pa je obujam trgovanja u cijelom danu bio manji od prosječnog.

„Podaci o inflaciji bili su bolji od očekivanja i potaknuli optimizam na početku trgovanja. No, to je bio samo prvi čin, dok su u drugom činu poruke Feda o kamatama bile oštrije nego što se očekivalo, a procjene su smanjene s tri na samo jedan rez. Očekivao sam da će tržište oslabiti nakon ovih procjena Feda”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 8.215 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,42 posto, na 18.630 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 7.864 boda.