Mravi mogu biti korisni u vrtu, ali općenito su štetni za nas, da ne spominjemo da predstavljaju jedinstvenu prijetnju. Kako se riješiti mrava u vrtu? Evo jednostavnih i prirodnih načina za kontrolu mrava.

Mravi ili mravoliki kukci (Formicidae) u Hrvatskoj se nalaze u 103 vrste. Najčešće vrste uključuju faraonskog mrava (Monmorium pharaonis), crnog mrava (Lasius niger) i crvenog mrava (Formica rufa). Ovi insekti su vrlo neugodni i štetni za naš vrt. Naravno, mogu ugristi i nekoga od ukućana ili krznenog ljubimca – mačku ili psa. Istodobno, mravi imaju i neke prednosti i važan su dio okoliša. Stoga mnogi Poljaci ne znaju što bi s njima i isplati li se s njima boriti.

Mnogi ljubitelji vrtlarstva imaju problema s mravima. S njima se možete vrlo lako nositi ako poznajete učinkovite metode i prirodne metode. Naravno, postoji i mogućnost odlaska u odgovarajuću trgovinu i kupnje kemikalija. No, mnogi ih izbjegavaju i radije koriste prvo prirodnu i ekološku opciju. Kako se riješiti mrava u vrtu?

Iako bi vaš prvi instinkt mogao biti da se odmah riješite mrava u svom vrtu, zapravo postoje prednosti imati ih u svom malom ekosustavu.

Ekosustav – mravi razgrađuju organski otpad, mrtve biljke, životinjske ostatke i stoga su važan dio ciklusa tvari u prirodi.
Rahla zemlja – Mreža mravljih tunela ispod vašeg vrta prozračuje tlo. Vrtlari znaju da je to dobro za zdravlje biljaka.
Kontrola ostalih štetnika. Mravi su prirodni neprijatelji drugih vrtnih štetočina kao što su gusjenice i puževi.

Međutim, važno je zapamtiti da su mravi sami po sebi štetočine. Evo kakvu štetu nanose vrtu:

Uništavanje korijena. Zemljani hodnici koje stvaraju mravi mogu oštetiti korijenje biljaka.
Humci koji uništavaju travnjak – humci mrava nedvojbeno kvare izgled našeg njegovanog travnjaka.
Više lisnih uši – Mravi štite lisne uši jer im medna rosa koristi. Dakle, što više mrava, to je više lisnih uši. Ovi insekti sišu sok iz biljaka i štete im.

Štete od mrava u vrtu

Uzimajući u obzir odnos koristi i štete, vrijedi razmisliti želimo li se boriti s mravima. Međutim, ako ste sigurni da ih se trebate riješiti, u nastavku ćete pronaći provjerene metode.

Načini da se riješite mrava su prirodni, domaći i učinkoviti.
Prije nego što otrčite u trgovinu po skupe kemikalije za ubijanje mrava, vrijedi razmisliti o ekološki prihvatljivim i humanim rješenjima. Postoje i metode koje ubijaju te insekte. Mnogi ljudi već imaju sve ove proizvode u svojoj kuhinji. Evo kućnih lijekova za mrave:

Cimet – Mravi ne vole jak miris cimeta. Začin možete posipati po biljkama koje želite zaštititi. Ovaj začin također možete pomiješati s vodom i poprskati na odgovarajuća mjesta.

Češnjak – vrijedi nekoliko češnjaka preliti vrućom vodom i raspršiti tekućinu na odgovarajuća mjesta – gdje ne želimo mrave. Ne sviđa im se miris ovog povrća.

Kukuruzno brašno – Mravi ne mogu probaviti ovo brašno. Kad požele jesti hranu, umrijet će.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona. Kao što je gore navedeno, mravi ne mogu jesti ovu hranu i uginut će ubrzo nakon pokušaja da ih pojedu.

Ne može se poreći da su posljednje dvije metode prilično radikalne. Preporučamo da prvo pokušate otjerati životinje, a tek nakon eventualnog neuspjeha koristite posljednju opciju.