Ljeto je, izgleda, završilo, no rado se prisjećamo onog pozitivnog osjećaja koji u nama budi miris slanog zraka na plaži. Čini se da postoji razlog zašto je plaža tako energetski čista i osvježavajuća: zbog soli, koja se već tisućljećima smatra zaštitnim i čistim sredstvom.

Mnogi ljudi vjeruju da sol može eliminirati i toksičnu energiju iz prostora, pa u svoje domove sipaju zrnca ovog začina. To uvjerenje proizlazi iz rituala mnogih kultura diljem svijeta koje su koristile ljekovite moći soli kako bi blagoslovile prostor i izvukle sve negativne sile. Japanski sumo hrvači navodno ne započinju svoj meč dok se u ring ne bace sol kako bi se uklonili zli duhovi, a jeste li znali da Vastu, indijska praksa koja prethodi Feng shuiju, već više od 6000 godina prati praksu korištenja soli za izvlačenje negativnosti?

Može li se, dakle, sol koristiti za čišćenje vlastitog doma? Portal Mashed prenosi članak s bloga Starlight Witch, čija autorica Astera Tayor napominje da postoje brojni načini korištenja soli za čišćenje prostora. I dok bi se neki mogli odlučiti za solnu lampu, jednostavna zdjela s malo soli trebala bi, tvrdi, jednako dobro funkcionirati. Pritom preporučuje izbjegavanje porozne posude te savjetuje korištenje bilo koje soli osim industrijski prerađene, jednostavno zato što se ne čini dovoljno prirodnom. Neki znaju pomiješati zrnca soli s nekoliko biljaka poput smreke ili ružmarina, ali to, tvrdi, nije nužno. Ona predlaže da se sol posipa u kutke doma, pored često korištenih vrata ili pored prozora. Može se čak i posipati po tepihu te ostaviti da odstoji oko sat vremena prije nego se usisa. No, ključno je, savjetuje, pustiti sol da odstoji nekoliko dana kako bi mogla djelovati kao magnet i izvući negativnu energiju koja se možda zadržava u prostoriji. Bitno je samo imati na umu da ova sol nije za konzumaciju, pa ju treba baciti skupa s negativnom energijom koju je apsorbirala.

No, čak i ako vam se ovo sve čini odbojnim, postoji jedan dobar razlog zašto biste mogli sipati sol u kutke svojeg doma: otjerat će pauke. Tako iz tvrtke Western Exterminator Company uvjeravaju da je sol odličan prirodan način za držanje pauka izvan doma. U ovom slučaju preporučuje se miješanje soli i tople vode te prskanje otopine na postojeću paukovu mrežu ili na područja za koja sumnjate da bi mogla privući pauke. Jeste li spremni isprobati?