Američko veleposlanstvo u Sarajevu objavila je da je kandidat za novog veleposlanika SAD u BiH Douglas D. Jones.

"Čestitam Dougu Jonesu! Zajedno smo ušli u američki diplomatski korpus i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine. On poznaje Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, i ako ga Senat potvrdi, bit će izvanredan američki veleposlanik. – Ambasador Michael J. Murphy", objavila je na službenom X kanalu Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

Nominacija Jonesa za novog veleposlanika objavljena je na službenoj stranici Bijele kuće.

Tko je Douglas D. Jones?

Douglas D. Jones, dugogodišnji član Visoke diplomatske službe s rangom ministra-savjetnika, trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika u Uredu za europska i euroazijska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

Nadgleda europsku sigurnost, uključujući Sjevernoatlantski savez (NATO), Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, te Sjevernu Europu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku sigurnost.

Nedavno je Jones služio kao privremeni otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u. Obavljao je dvije druge dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim veleposlanstvima u Zagrebu, Hrvatskoj i Podgorici, Crnoj Gori.

Njegova prethodna domaća imenovanja uključuju direktora Ureda za mirovne misije, sankcije i borbu protiv terorizma u Uredu za međunarodne organizacije, direktora za NATO i Zapadnu Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, te kao člana američke delegacije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U inozemstvu je također služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom rekonstrukcijskom timu u Jalalabadu, Afganistan, i u američkim veleposlanstvima u Sarajevu, Bosni i Hercegovini; Dublinu, Irskoj; i Tel Avivu, Izraelu. Jones je diplomirao na Bowdoin Collegeu i magistrirao međunarodne odnose na Princetonu. Dobitnik je Predsjedničke nagrade za zasluge.