Kako javlja BBC, sve više izvještaja sugerira da je tvrtka za kibernetičku sigurnost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala update softvera nakon čega je sve pošlo po zlu te je blokiralo Windows uređaje. To je izazvalo fenomen koji je u IT-u poznat po nadimku "plavi ekran smrti" na računalima.

American Airlines, najveća svjetska aviokompanija po broju putnika, poručila je za BBC da je prizemljila sve svoje letove diljem svijeta te je u kontaktu sa svim letovima koji su trenutno u zraku. Kaže da su IT problemi uzrokovani "tehničkim problemom s Crowdstrikeom koji utječe na više operatera".

Zrakoplovna tvrtka kaže da surađuje s tvrtkom za IT sigurnost kako bi riješila problem što je prije moguće. American Airlines u prosjeku dnevno preveze 578.000 putnika.

Što kažu u Crowdstrikeu?

Softverska tvrtka za kibernetičku sigurnost Crowdstrike ranije je objavila da je identificirala problem koji stoji iza današnjeg masovnog, globalnog prekida rada sustava Windows.

Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja sigurnosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promjene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslana sugestija o mogućem rješenju.