Na pitanje koji vam je najdraži cvijet, mnogi će kao iz topa ispaliti – orhideja! Radi se o cvijetu koji svakom domu daje dozu profinjenosti, a pomoću jednostavnog trika one mogu cvjetati ponovno i ponovno, čak i cijele godine.

Iako ova prekrasna biljka podiže dojam i u najobičnijem interijeru, njihovo održavanje predstavlja izazov, stoga ne škodi pronaći i zapisati korisne savjete koji će im pomoći da cvjetaju duže, jače i raskošnije.

Sobne biljke potrebno je pravilno zalijevati, dohranjivati i držati na optimalnom mjestu kako bi živjele što duže i tako krasile naš dom, a za to je, ističu stručnjaci, dovoljan tek jedan sastojak koji zasigurno imate u domu, a radi se o – češnjaku.

Zašto je češnjak dobar za orhideje?

Češnjak je zapravo odlično gnojivo, a njegova ljuska posebno. Kad sljedeći put budete kuhali s češnjakom, sačuvajte koru i iskoristite je za kompost. Hranjive tvari koje čuva mogu pospješiti rast biljaka i učiniti ih otpornijima na razne bolesti.

Češnjak je superhrana općenito, a odličan je i za orhideje jer sadrži sumpor, vitamine, antioksidanse i aminokiseline. Ove hranjive tvari pospješuju stvaranje klorofila, povećavaju imunitet orhideja, sprječavaju gljivične infekcije i ubrzavaju cvjetanje orhideja.

Kako koristiti češnjak za cvjetanje orhideja?

U obliku jednostavne otopine koja će pokrenuti ponovno cvjetanje orhideja. Stručnjaci napominju da će mješavina vode i češnjaka potaknuti cvjetanje čak i sramežljivih orhideja koje nikako da procvjetaju.

Voda s češnjakom za orhideje – sastojci:

200 g češnjaka
1,5 l destilirane vode
Voda s češnjakom za orhideje – priprema:

Sameljite češnjak.
Ulijte vodu u lonac i zagrijete je na 40 stupnjeva.
Vodu rasporedite u staklenke i svakoj dodajte jednaku količinu češnjaka.
Dobro zatvorite i protresite.

Vodu s češnjakom možete koristiti na dva načina:

Ulijte smjesu u bocu s raspršivačem i nanesite je na korijenje i stabljike orhideje (ne i na cvijet).

Ulijte vodu s češnjakom u posudu i stavite orhideju. Neka stoji oko dva sata. Stavite papirnati ručnik ispod posude da upije višak vode.

Izvor: Zadovoljna.hr