Krastavci su omiljeni usjev mnogih vrtlara, ali ponekad može biti izazovno postići visoke prinose i zdrave biljke. Srećom, postoji jednostavan i prirodan način da poboljšate rast i rodnost svojih krastavaca – prirodna prihrana s rastvorom od školske krede. Ovaj rastvor pomaže u neutralizaciji kiselosti tla i pruža biljkama potreban kalcij za optimalan razvoj. U ovom članku ćemo vam detaljno objasniti korake za pripremu ovog prirodnog rastvora i kako ga pravilno primijeniti za maksimalne rezultate.

Sastojci:

200 grama školske krede
10 litara mlake vode
Kako pripremiti rastvor:

Uzmite 200 grama školske krede i stavite je u veću posudu ili kantu.
Dodajte 10 litara mlake vode u posudu s kredom.
Dobro promiješajte smjesu kako biste osigurali ravnomjerno raspoređivanje kreda u vodi.

Primjena rastvora:

Prije nego što započnete s prihranom, provjerite vlažnost tla oko svojih krastavaca. Ako je tlo suho, zalijte ga prije nego što primijenite rastvor kako bi se osigurala bolja apsorpcija hranjivih tvari.

Lagano promiješajte rastvor kako bi se osiguralo da je kreda potpuno razrijeđena u vodi.

Jednom mjesečno zalijte krastavce ovim prirodnim rastvorom. Pazite da ravnomjerno zalijevate oko korijena biljke, izbjegavajući prelijevanje rastvora na lišće kako biste spriječili opekotine.

Prednosti upotrebe školske krede u prihrani krastavaca:

Neutralizacija kiselosti tla: Školska kreda ima alkalna svojstva koja pomažu u neutralizaciji kiselosti tla. Ovo je posebno korisno za krastavce jer preferiraju blago kiselo ili neutralno tlo za optimalan rast i razvoj.

Poboljšanje strukture tla: Dodavanje školske krede u vodu za zalijevanje pomaže u poboljšanju strukture tla. Kreda djeluje kao dodatak koji smanjuje gustoću i poboljšava prozračnost tla, što olakšava rast korijena biljke i apsorpciju hranjivih materija.

Kalcij za zdrave plodove: Krastavci su biljke s visokim zahtjevima za kalcijem, posebno tijekom formiranja plodova. Kreda je bogat izvor kalcija, koji je ključan za pravilan razvoj plodova, jačanje ćelijskih zidova i smanjenje rizika od pojave poremećaja poput truleži vrha plodova.