U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je svečanu prisegu izreklo 130 mladih policajaca Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, a riječ je o prvoj prisezi policajaca u MUP-u HNŽ-a od 2018. godine. Mladi policijski službenici koji su temeljnu obuku završili na Policijskoj akademiji FMUP-a na Vracama prisegu su položili pred ministrom MUP-a HNŽ-a Marijom Marićem i ravnateljem policije Robertom Perićem, a u nazočnosti glavnih inspektora županijskoga MUP-a, ministara u Vladi HNŽ-a, uzvanika iz područja sigurnosti BiH te članova njihovih obitelji.

Tom je prigodom ministar Marić istaknuo kako, nakon niza zaustavljenih i blokiranih procesa, MUP HNŽ-a konačno ide naprijed, što i duguje svojim građanima.

- Zato današnju svečanost, nakon godinu dana mandata Vlade HNŽ-a, možemo smatrati novim početkom i velikim ohrabrenjem. Vrijeme u kojemu se nalazimo možda je najizazovnije u proteklih tridesetak godina, kada govorimo o sigurnosti i strukturi policijskih snaga. Zato ste vi, mladi policajci, metaforički kamen temeljac novoga MUP-a HNŽ-a. Naučit ćete osluškivati puls grada i potrebe svojih sugrađana i, premda će nekada biti teško, ne zaboravite kako iza sebe imate jednu od jačih i organiziranijih policijskih struktura u FBiH koja je u posljednje vrijeme odgovorila nizu složenih policijskih zadaća, što ne bi uspjela bez sposobnih i dobro organiziranih policijskih službenika – kazao je ministar, poručivši mladim kolegama kako su oni odgovor MUP-a i Županije na sve zahtjeve novoga vremena i jamac mirnoga sna i sigurnosti građana.

Ravnatelj Perić je, pak, poručio kako biti policijski službenik nije samo posao, nego poziv koji nosi i veliku odgovornost. Dodao je kako završetak obuke znači tek početak profesionalnoga puta na kojem mlade policajce čekaju složeni i zahtjevni zadaci, zbog kojih moraju biti spremni na cjeloživotno učenje.

- U svojemu ćete se radu oslanjati na autoritet koji vam dodjeljuje zakon, ali ga uvijek koristite imajući na umu i odgovornost koju nosite zajedno s odorom. Ta odgovornost treba biti vaša vodilja, jer biti policijski službenik ne znači samo imati autoritet, nego savjesno koristiti taj autoritet u službi i zaštiti drugih. Odgovorno obavljanje dužnosti, kolegijalnost u radnoj sredini te profesionalnost u odnosu prema građanima osnova je koja treba prožimati vaš cjelokupan profesionalni rad – kazao je Perić.