Razni komentatori tvrde da će Donald Trump, ako bude ponovno izabran u Bijelu kuću, obustaviti svu pomoć Ukrajini, predati njezin teritorij Rusiji i izravno s Vladimirom Putinom dogovoriti nametanje ponižavajućeg mira, piše Katarina Škaro za portal Telegram navodeći kako bivši i možda budući predsjednik SAD-a i sam doprinosi takvoj argumentaciji dajući niz izjava iz kojih se može izvesti baš takav zaključak.

Smanjiti Putinov proračun

Škaro u tekstu navodi kako Trumpov nekadašnji državni tajnik, Mike Pompeo, te politički strateg i viši savjetnik u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine, David Urban, u članku koji zajednički potpisuju, a objavio ga je Wall Street Journal pišu da nema dokaza da bi takva kapitulacija bila dio Trumpove politike u eventualnom drugom mandatu.

Prema njihovom mišljenju, dio Trumpovog plana za Ukrajinu je oslobađanje američkog energetskog potencijala što bi trebalo potaknuti američku ekonomiju, sniziti cijene i smanjiti Putinov proračun za činjenje ratnih zločina.

U navodnom planu je i obnavljanje veza sa Saudijskom Arabijom i Izraelom i zajedničko djelovanje protiv Irana što bi trebalo stabilizirati Bliski istok, ublažiti krizu u Gazi i stvoriti mogućnost da se Saudijci pridruže SAD-u u istiskivanju Rusije s globalnih energetskih tržišta.

U planu je i uvođenje pravih sankcija protiv Rusije.

''Sankcije Bidenove administracije zvuče dobro na papiru, ali su šuplje. Ministarstvo financija, na primjer, izuzima ruske banke od američkih sankcija ako su njihove transakcije povezane s proizvodnjom energije – najvažnijim izvorom prihoda za ratni stroj Kremlja'', navodi ovaj dvojac.

Unajmljivanje oružja

Kao plan ističe se i osnaživanje američke obrambene industrije kako bi se Rusiji i Kini pokazalo da se ne mogu natjecati s američkim obrambenim sposobnostima.

Trump navodno razmišlja i o revitalizaciji NATO-a što uključuje prisiljavanje Europljana da pošteno plate svoj udio.

 Uz to, ideja je da po načelu “lend-lease”, umjesto da porezne obveznike SAD-a opterećuje dodatnim troškovima, Ukrajina unajmi onoliko koliko joj treba američkog oružja da porazi Rusiju što bi bila poruka Putinu da nikada neće pobijediti.

Navodi se i ideja za ukidanje svih ograničenja na vrstu oružja koje Ukrajina može nabaviti i koristiti čime bi ''Putin shvatio da rat mora završiti'', prenosi Telegram.

''Ove bi točke Trumpu omogućile da on postavlja uvjete mirovnog sporazuma, a prvi je da rat prestaje odmah. Ukrajina je izgradila značajne obrambene snage kako Rusija više nikada ne bi napala'', dodaju Pompeo i Urban. Pišu i kako nitko ne priznaje rusku okupaciju i navodnu aneksiju bilo kojeg ukrajinskog teritorija, kao i da bi se Ukrajina obnavljala reparacijama iz zamrznutih rezervi središnje banke Rusije, a ne dolarima američkih poreznih obveznika.

Brzo u EU

Navode i kako bi se Ukrajina trebala pridružiti NATO-u što je prije moguće tako da svi europski saveznici preuzimaju teret njezine zaštite. Također, NATO bi trebao uspostaviti fond od 100 milijardi dolara za naoružavanje Ukrajine, s ograničenjem američkog udjela na 20%, što je slučaj i s ostalim zajedničkim proračunima saveza.

Europska unija treba brzo primiti Ukrajinu u članstvo i pomoći joj da modernizira i razvije svoje gospodarstvo. Ako se Rusija bude pridržavala uvjeta sklopljenog mira, Zapad će postupno ukinuti sankcije. Bile bi u potpunosti uklonjene kada Ukrajina bude u NATO-u i EU-u.

''Svi ovi koraci, a ne polovične mjere Bidenove administracije, okončat će rat, uspostaviti trajni mir, osigurati da Europa snosi teret njegova održavanja i ponovno uspostaviti slobodu i sigurnost na kontinentu'', smatraju Pomepo i Urban u članku u Wall Street Journalu.

EU prenosi preko 1,6 milijardi dolara Ukrajini iz zamrznutih sredstava Rusije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u petak je objavila da je EU prenio preko 1,5 milijardi eura (preko 1,6 milijardi dolara) Ukrajini koristeći zamrznuta sredstva Rusije, što je prva takva upotreba imobilizirane imovine, javlja Anadolu.

"EU stoji uz Ukrajinu. Ne postoji bolji simbol ili upotreba novca Kremlja od toga da Ukrajinu i cijelu Europu učini sigurnijim mjestom za život", rekla je Von der Leyen na X-u.

Zbog sankcija usvojenih početkom 2022. godine, nakon rata Moskve protiv Ukrajine, Rusija nema pravo na svoje vanredne prihode, koji se procjenjuju na oko 210 milijardi eura u cijelom bloku.