Šokantan video u kojem militanti Islamske države raspravljaju o kupovini i prodaji zarobljenih pripadnica jazida, izazvao je val zgražanja širom svijeta.

Tisuće žena, djevojaka i djevojčica jazida oteto je tijekom napredovanja snaga IS-a u sjevernom Iraku.

Militanti zarobljene žene tretiraju kao roblje, što je vidljivo i iz videa koji se pojavio na YouTubeu. U videu, nekoliko boraca IS-a raspravlja o kupovini jazidske robinje kao da je riječ o domaćoj životinji, a ne ljudskom biću.

'Danas je tržni dan za robove', čuje se glas muškarca na početku filma. 'Danas je dan za robove i mi trebamo dobiti svoj dio', odgovara mu drugi. 'Gdje je moja jazidska djevojka?', opetovano pita neidentificirani militant dok se ceri u kameru.

Potom se javlja potencijalni prodavatelj koji kaže kako ima jednu robinju viška. Kreće cjenkanje. Kupac nudi od 3 do 5 novčanica (1.800 do 3.100 kuna) te oružje za trampu.

'Cijena je drugačija ako ima plave oči', kaže jedan na što prodavač odgovara: 'Prodat ću je za jedan Glock pištolj'.

'Ako ima 15 godina, morat ću provjeriti njezine zube', javlja se treći. Al Aan TV, kanal koji je objavio video s prijevodom na YouTubeu, tvrdi kako je film snimljen u Mosulu, najvećem iračkom gradu poslije Bagdada, a kojeg su militanti IS-a zauzeli u lipnju.
 


Ekstremni suniti jazide smatraju otpadnicima i poklonicima vraga. U zadnjem broju službenog časopisa IS-a Dabiqa, koji Islamskoj državi služi kao propagandno glasilo za regrutaciju novih članova, objavljeno je kako su zarobljene žene i djeca jazidi podijeljeni među borcima 'prema šerijatskom zakonu'.

Militanti s takvim 'poklonima' potom mogu raditi što žele, a vjeruje se kako se na tisuće žena i djevojaka nalazi u bordelima diljem teritorija pod kontrolom Islamske države gdje su primorane na seksualno ropstvo.