Proizvođači pilećeg mesa, pilećih prerađevina i jaja zajedno s vlastima u Bosni i Hercegovini uvjereni su kako će im od sljedeće godine biti omogućen izvoz u zemlje Europske unije, nakon što su ispunili uvjete na kojima unija inzistira.

 "Nekoliko godina radimo na stvaranju uvjeta za izvoz priplodnih i jednodnevnih pilića i konzumnih jaja u zemlje Europske unije. Sada smo to konačno riješili i očekujemo pozitivnu reakciju Europske komisije", rekao je jedan od vodećih ljudi udruženja peradara u BiH Predrag Miličić.

Predstavnici proizvođača pilića, pilećeg mesa i konzumnih jaja održali su u utorak sastanak u Banja Luci s entitetskim dužnosnicima u resoru poljoprivrede te Ureda za veterinarstvo BiH, nakon kojega su najavili da će ta ustanova do sredine listopada poslati svu dokumentaciju Europskoj komisiji o ispunjenosti uvjeta za izvoz s peradarskih farmi u BiH.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske Negoslav Lukić rekao je kako su vlasti BiH dobile pozitivan nalaz Veterinarske inspekcije Europske unije koje su provele nadzor peradarskih farmi i za izvoz jaja.

"Aktivno radimo kako bismo u listopadu službeno uputili zahtjev Bruxellesu za dolazak veterinarske inspekcije koja će utvrditi ispunjenost uvjeta za izvoz jaja A klase", rekao je Lukić.

Odbacio je tvrdnje o prisustvu antibiotika u pilećem mesu kod bosanskohercegovačkih proizvođača, navodeći kako Ured za veterinarstvo provodi temeljite provjere koje su povezane i sa zahtjevima Europske unije.