Otvorite prozor i pustite zrak unutra. Zvuči jednostavno, ali pravilno prozračivanje nije uvijek tako jednostavno. Ako ljeti želite imati svjež zrak u svom stanu ili kući, trebali biste imati na umu nekoliko stvari kada je u pitanju pravilna ventilacija. Ne samo da ćete spriječiti zagušljive i pregrijane prostorije, već možete spriječiti i stvaranje plijesni.

Prevencija protiv vrućine ljeti: Kako pravilno provjetravati

Ljeto je lijepo sve dok je vani toplo, ali visoke temperature unutra znaju biti iscrpljujuće, pogotovo tijekom spavanja. Ali kako pravilno provjetravati ljeti? Za vas smo pripremili nekoliko savjeta koji će vam pomoći da u domu ostanete hladne glave čak i na visokim temperaturama.

Držite prozore zatvorene tijekom dana

Pogotovo ljeti kada je vani nevjerojatno vruće, trebali biste držati prozore zatvorene tijekom dana. To vrijedi čak i ako je vani vjetrovito, ali još uvijek toplo. Ne želite topli zrak u svojim sobama, pa zatvorite prozore tijekom dana.

Provjetravati samo ujutro i navečer

Čak i na vrhuncu ljeta, vani je obično najhladnije rano ujutro i kasno navečer. Ovo je savršeno vrijeme da otvorite prozore i pustite svjež zrak u kuću. Vrijedno je ustati prije budilice i otvoriti prozore ili pričekati da se zrak navečer ohladi. Može biti i do 23 sata usred ljeta, ali svakako se isplati čekati.

Propuh s otvorenim prozorima i vratima

Ako želite ljeti kvalitetno provjetravati prostor i osigurati zdravu izmjenu zraka, trebali biste otvoriti prozore do kraja. Nemojte ih samo otvoriti, otvorite ih do kraja. To se također odnosi i na vrata u vašem domu. Jedino se tako omogućuje kruženje svježeg zraka u prostorijama i njegova izmjena.

Vrijeme je bitno

Kako biste osigurali pravilnu izmjenu zraka u vrućim ljetnim danima i malo rashladili stan, trebali biste otvoriti prozore i vrata oko 15 do 20 minuta. Ali zapravo za to koristite samo rane jutarnje i kasne večernje sate. Izbjegavajte satima provjetravati stan.

Kako izbjeći plijesan

Rizik od plijesni u kući posebno je visok ljeti zbog visokih temperatura. Topli zrak apsorbira više vlage od hladnog zraka. Ako u kuću uđe previše topline, postoji opasnost od taloženja vlage u zidovima i sl. Stoga je najbolje provjetravati samo kada hladniji zrak može dotjecati kroz prozore.

Vlažnost ne smije biti previsoka

Svrha pravilne ventilacije ljeti nije samo dovesti svježi, hladniji zrak u kuću, već i osigurati da vlažnost unutar vaša četiri zida ne bude visoka. Stoga biste trebali redovito provjeravati vlažnost u svom domu. Najbolji i najlakši način da to učinite je digitalni higrometar koji prikazuje temperaturu i, što je najvažnije, vlažnost.

Ljeti bi prosječna vlažnost zraka u stambenim prostorima trebala biti 55 do 60%. Ako je vrijednost veća, postoji opasnost od plijesni. Pravilna ventilacija svakako pomaže.

Pravilna ventilacija u kupaonici i kuhinji

Kupaonice i kuhinje obično su vlažnije zbog kuhanja i tuširanja. Međutim, ni ovdje ne bi smio biti veći od 70%. Stoga biste trebali prozračiti prostoriju nakon svakog tuširanja, kupanja ili kuhanja (osim ako postoji odgovarajuća napa). Nažalost, budući da mnoge kupaonice nemaju prozore, trebali biste barem ostaviti vrata otvorena nekoliko minuta kako bi zaostala vlaga što bolje izašla.

Zaključak

Pravilna ventilacija tijekom vrućine ključna je za održavanje svježeg zraka u prostoriji i sprječavanje plijesni. Pridržavajte se pravila ventilacije, koristite digitalne higrometre za kontrolu vlažnosti i održavajte svoj dom zdravim i ugodnim čak i tijekom vrućih ljetnih dana.