U organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u danas je u sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici 1995. u skladu s Rezolucijom Generalne skupštine 78/282.

Prisutnima u New Yorku prikazan video

Uvodnim govorom komemoraciju na visokoj razini otvorio je Zlatko Lagumdžija.

Iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svim kosponzporima Rezolucije usvojene u ovom tijelu 23. svibnja, ali i da naglasi da više od 1000 tijela još nedostaje.

"Jutros smo ukopali njih još 14. Najmlađi je Beriz, ukopan je pored svoga oca koji je pokopan prije 11 godina", započeo je Lagumdžija.

Prisutnima u New Yorku prikazan video koji je pripremio Memorijalni centar u Potočarima

Prisutnima su prikazani potresni trenuci iz tog ljeta 1995. godine, ali i istaknute neke od činjenica, poput one da je u genocidu ubijeno više od 500 djece, da su žrtve nađene u više od 80 masovnih grobnica (primarnih, sekundarnih, tercijarnih), te je ukazano na činjenicu da i dalje nedostaje na stotine posmrtnih ostataka.

Prikazana je i video poruka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojoj je naglašeno da usvojena Rezolucija predstavlja važnu poruku čitavom čovječanstvu.

Nakon toga se ponovo obratio Lagumdžija, koji je kazao: "Nikada ne bi trebali zaboraviti da su događanja u Srebrenici jedan od najmračnijih razdoblja moderne ljudske povijesti".

Konakovićevo obraćanje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković istaknuo je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a da je današnji događaj od ključnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet, prenosi Fena.

''Prvo, izražavam svoje srdačne čestitke svima koji su neumorno radili na osiguranju usvajanja Rezolucije Generalne skupštine. Ova rezolucija je više od dokumenta; to je obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je posvećenost da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju'', naveo je Konaković.

Izrazio je duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice "čija nas snaga i otpornost sve inspirira jer su glas žrtava i savjest naše nacije, a njihova nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi".

''Da budemo jasni, ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji. Ona priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promovira pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju poručujem - istina stoji uspravno. Povijest se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovom komemoraciji iduće godine. Stanite s nama u dvorani Generalne skupštine UN-a, ujedinjeni u našoj posvećenosti miru i pravdi'', naglasio je Konaković.

Dodao je da negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir, te da "moramo odbaciti politiku podjela i prihvatiti principe istine".

''Srebrenica nas oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije. 'Nikada više' znači poduzimanje mjera kako bi se spriječile buduće zločine. U zaključku, potvrdimo našu posvećenost osiguravanju da lekcije iz Srebrenice nikada ne budu zaboravljene. Ova rezolucija simbolizira nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela. Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio povijesti, nikada ponovljene'', poručio je Konaković.

Komemoracija je organizirana uz kosponzorstvo stalnih misija pri UN-u Albanije, Australije, Austrije, Bangladeša, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Irske, Lihtenštajna, Litve , Malezije, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Ruande, Slovenije, Švedske i Turske.
''Lekcije iz Srebrenice jasne''

Dennis Francis, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, na početku govora tijekom prve komemoracije ubijenim u genocidu u Srebrenici podsjetio je kako je u ovom bh. gradu počinjen najveći zločin na tlu Europe od Drugog svjetskog rata.

Francis je kazao kako su ''lekcije iz Srebrenice jasne''…

''Kad se netrpeljivost i bigotriji dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti. Uvijek moramo biti budni kad se radi o dehumanizaciji i degradiranju određene grupe jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je da se procesuiraju preostali počinitelji genocida u Srebrenici”, poručio je govornik, prenosi N1.

Francis je poručio da ''negiranje genocida neće dovesti do pravde i mira'' i da je obveza svake nacije, ''bez obzira na njenu udaljenost od Bosne i Hercegovine ili na vlastitu povijest'', da poštuje odluke međunarodnih sudova koji donosi pravdu preživjelima i sprečavaju genocide u okvirima njihovih granica.

Također, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda zaključio je kako je današnja komemoracija važnija nego ikad zbog retorike podjela koje postaju sve dublje i glasnije.

“Ona nudi priliku za značajnu društvenu transformaciju, od Europe do Bliskog istoka”, kazao je Francis poentiravši na kraju svoga govora da je traženje pravde i istine jedini put ka trajnom miru.

Ne smijemo prihvati pokušaje da se zaboravi ili negira veličina ovog nedjela, dodao je Francis podsjetivši još jednom kako je Generalna skupština 11. srpnja proglasila Danom sjećanja na žrtve genocida da bi se, između ostalog, odala počast preživjelima koji se neumorno bore da sačuvaju sjećanja na Srebrenicu i da se pobrinu da se ovakva zvjerstva ne ponove.

Na komemoraciji su se također obratili i glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Almasa Smajlović, veleposlanica Njemačke u UN-u Antje Leendertse, te muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus koji je nakon obraćanja pozvao prisutne da minutom šutnje ili svako na svoj način odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, čime je komemorativni skup i završen.

Povodom 11. srpnja u zgradi UN-a u New Yorku postavljena je i izložba koja tematizira genocid u Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 23. svibnja Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Većina država članica UN-a ovim je odlučila da se 11. srpanj proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.