Rusija će uvijek pronaći adekvatan odgovor na pritiske koji dolaze izvana, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom gala showa usuret nadolazećem Danu branitelja domovine, koji se slavi u čast onima koji su služili u vojsci.

"Nitko ne bi trebao gajiti bilo kakve iluzije da je moguće postići vojnu nadmoć nad Rusijom - ili je podvrgnuti nekakvom pritisku - kao i uvijek, mi imamo adekvatan odgovor na takve nepromišljene spletke", rekao je Putin obraćajući se javnosti, a prenosi RT.

"Vojnici i časnici su dokazali da su spremni djelovati odlučno, prisebno, profesionalno i hrabro, izvodeći najteže nekonvencionalne zadatke, kao što i dolikuje modernoj, iskusnoj i borbeno spremnoj vojsci, koja cijeni svoje tradicije i vojnu dužnost", poručio je Putin.
Dan branitelja domovine praznik je koji se u Rusiji slavi 23. veljače, a još se naziva i Dan muškaraca, kako bi bio protuteža Danu žena koji se u Rusiji i ostatku svijeta slavi 8. ožujka.

Putin je istaknuo i kako će kasnije ove godine, 9. svibnja, svijet slaviti 70 godina od kraja 2. svjetskog rata. "To je naša pobjeda, naša povijest, koju ćemo zdušno braniti od laži i zaborava", istaknuo je Putin, misleći pritom na pokušaje dužnosnika Ukrajine i Poljske da izbrišu povijest i potkopaju ulogu Rusije tijekom 2. svjetskog rata.

U siječnju 2015. poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna rekao je da je ukrajinska vojska bila ta koja je oslobodila Auschwitz-Birkenau koncentracijski logor tijekom 2. svjetskog rata.

Službena Moskva je ranije kritizirala ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, koji je događaje u 2. svjetskom ratu opisao kao napad SSSR-a na Ukrajinu i Njemačku.

dnevnik.hr