Mirovni prijedlog Rusije predviđa mogućnost okončanja sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Nadam se da će, za razliku od mnogih zapadnih političara koji nisu ni htjeli doći do srži inicijative za mir u Ukrajini koju smo iznijeli, sudionici foruma pristupiti njezinom razmatranju promišljeno i racionalno i da će moći da vide da to zaista pruža mogućnost da se sukobi zaustave i pređe na političko i diplomatsko rješenje", rekao je Putin.

Nema EU s Rusijom

Predsjednik Rusije je ranije iznio nove mirovne prijedloge za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašenih DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine kao dijelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njezina demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

S druge strane, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell upozorio je u ponedjeljak u Luxembourgu ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana da ''održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU-u''.

''Ulazak u EU strateški je izbor država Zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti s i unutar Europske unije'', rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Tijekom radnog ručka sastanku europskih ministara pridružili su se njihove kolege sa Zapadnog Balkana s kojima su razgovarali o usklađivanju s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Bez razgovora s Vučićem

Dodaje se kako Srbija, koja pregovara o članstvu u EU-u, ne želi slijediti vanjsku politiku EU-a kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji zbog agresivnog rata protiv Ukrajine.

Iz Kremlja je pak objavljeno kako Putin za sada ''ne planira stupiti u kontakt s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem''.

''Koliko ja znam, takvi kontakti još nisu planirani'', rekao je pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov novinarima.

Financial Times je u nedjelju, 23. lipnja, objavio da je Ukrajina od početka rata dobila streljivo iz Srbije preko trećih zemalja u vrijednosti od oko 800 milijuna eura.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jučer da je Moskva u kontaktu s Beogradom povodom pitanja izvoza streljiva iz Srbije, koja je navodno završila u Kijevu.