Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ukrajinske vojnike koje su opkolili separatisti u Debalcevu na istoku Ukrajine da polože oružje kako bi mogao stupiti na snagu sporazum o prekidu vatre dogovoren u Minsku.

Predstavnici ukrajinske vlade drže da nema nikakva obruča i da će sve ići dosta lako. Od početka u to sumnjam, rekao je Putin.

Borbe u Debalcevu, važnom željezničkom čvorištu, ojačale su od kraja siječnja i ako grad padne, bit će to težak novi udarac vladi u Kijevu. Ruski predsjednik spomenuo je mogućnost otvaranja koridora za evakuaciju ukrajinskih vojnika.

Ocijenio je da su separatisti opkolili između 6000 i 8000 ukrajinskih vojnika. Putinove procjene zanijekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev i ustvrdio da nema ukrajinskih vojnika opkoljenih u Debalcevu, ali priznaje da je stanje ondje napeto.

Prije je Andrij Lisenko, drugi glasnogovornik ukrajinske vojske, ustvrdio da separatisti dovlače teško oružje u Debalcev koji je dio tampon-zone dogovorene između Kijeva i pobunjenika te u njemu ne smije biti teškog oružja.

HRT