Koliko god obožavali slatko i koliko god svim mogućim slasticama ne mogli odoljeti, postoji cijeli niz onih za koje nam u vrućim mjesecima, već nakon nekoliko zalogaja, postane kristalno jasno da su bile bolja ideja u teoriji nego u praksi i da su s razlogom primjerenije nešto hladnijim danima.

Isto tako, postoje i one koje su zahvaljujući svojim sastojcima gotovo pa sinonim za ljeto, a ako su inspirirane Raffaellom, omiljenim i najpopularnijim ljetnim slatkišem, sigurni smo da nećemo biti razočarani.

U potrazi za nekim novim receptima s kokosom u glavnoj ulozi, portal Miss7.hr otkrio je smo koji ih je oduševio ne samo kombinacijom okusa, već i jednostavnošću pripreme.

Sestre Najat i Nadia koje stoje iza slastičarskog bloga Kookmutsjes osmislile su recept za Raffaello kolač s jagodama kao prefinu i neodoljivu poslasticu koja će zasladiti, ali i osvježiti i najvruće dane i za čiju je pripremu potrebno tek nekoliko minuta.

Sastojci za Raffelo kolač s jagodama:

Tijesto:

    3 jaja,
    100 g granuliranog šećera,
    8 g vanilin šećera,
    100 ml mlijeka,
    75 g maslaca,
    65 ml suncokretovog ulja,
    175 g brašna,
    10 g praška za pecivo

Krema:

    400 ml mlijeka,
    75 g granuliranog šećera,
    8 g vanilin šećera,
    50 g kukuruznog škroba,
    150 ml slatkog vrhnja,
    100 g bijele čokolade,
    40 g kokosa brašna

Glazura:

    250 ml mlijeka,
    75 g granuliranog šećera,
    Kokos brašno i jagode za ukras

Raffelo kolač s jagodama - priprema:

1. Prvi korak je otapanje maslaca u loncu na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u zdjeli izmiksamo jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodamo mlijeko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje te ponovno miksamo. Iduće što dodajemo su brašno i prašak za pecivo te miksamo dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.

2. Polovicu dobivene smjese izlijemo u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložimo papirom za pečenje ili premažemo maslacem i pobrašnimo. Smjesu pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 ℃ na 10 minuta.

3. Dok se tijesto peče, u tavi zagrijavamo mlijeko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim škrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano miješajući, a kada se smjesa počne zgušnjavati, dodamo slatko vrhnje, sve dobro promiješamo i maknemo kremu s vatre. U nju dodamo izlomljenu bijelu čokoladu i ostavimo je stajati 1 minutu, a zatim je miješamo dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodamo kokos brašno i sve dobro promiješajmo. Dobivenu kremu podijelimo na dva dijela i ostavimo da se ohladi.

4. Preko ispečenog tijesta premažemo polovinu kreme, a zatim sve prelijemo ostatkom smjese za tijesto. Kolač vraćamo u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 ℃ i pečemo cca 30 minuta.

5. Za to vrijeme zakuhamo mlijeko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobivenu smjesu prelijemo preko kolača kada se ispeče te sve ostavimo da se ohladi.

6. Za kraj kolač premažemo ostatkom kreme i po želji ukrasimo kokosovim brašnom i jagodama!