Rusija neće sudjelovati nastavku prošlomjesečnog mirovnog summita o Ukrajini, izjavio je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Rusija nije bila pozvana na prvi summit u Švicarskoj na kojem su sudjelovali predstavnici 92 zemlje, tvrdeći da je rasprava o ratu u njenoj odsutnosti gubitak vremena.

Ukrajina tvrdi da želi održati još jedan takav summit tijekom ove godine, vjerojatno na globalnom jugu, te da bi taj put mogli biti pozvani predstavnici Rusije.

RIA je citirala Galuzinove riječi kojima je ukrajinske preduvjete za mirovne pregovore opisao kao "ultimatum" i dodao je da Moskva "neće sudjelovati na takvim sastancima".

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina bio je manje kategoričan od Galužina, rekavši da trenutno "nema precizne suštine" u vezi s idejom o drugom summitu.

"O kakvim prijedlozima govorimo?", citirala je RIA glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

"Znate da su predsjednik Putin i Ruska Federacija uvijek otvoreni za dijalog, nikada nismo odbili dijalog. Moramo, međutim, uvidjeti o čemu govorimo", rekao je on.

Putin je prošlog mjeseca izjavio da je Rusija voljna okončati rat, ali samo pod uvjetom da Ukrajina odustane od svojih NATO ambicija i preda sve četiri regije na koje Moskva polaže pravo. Ukrajina je odbacila te zahtjeve kao ravne predaji.

Rusija kontrolira skoro petinu teritorije svog susjeda. Kijev tvrdi da je predan sve to vratiti i da je mir moguć samo ako Rusija povuče svoje snage i ako se obnovi puni teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Reuters.